Това е бюджетът на новото поколение – строителство на детски

...
Това е бюджетът на новото поколение – строителство на детски
Коментари Харесай

Със сериозна подкрепа приеха бюджета на Бургас за 2024

Това е бюджетът на новото потомство – строителство на детски лечебни заведения, градини, учебни заведения, обществени центрове, означи кметът Димитър Николов

Общинският съвет на Бургас преди малко одобри Бюджет 2024 с 37 „ за “, 7 „ срещу “ ( " Възраждане " и БСП) и 3 „ въздържал се “ (от групата на СЕК). Макрорамката е в размер на 506 млн.лева и е рекордна за Бургас, Капиталовата стратегия е за над 180 млн.лева.

Кметът на Бургас Димитър Николов означи, че в последните 3 години Общината е работила в сложни условия – на коронавирус пандемия, инфлация, служебни кабинети. Едва в този момент може да се одобри постоянен бюджет, в който е помислено за всички, сподели градоначалникът.

„ Бюджет 2024 е за новото потомство на Бургас – строителство на детска болница, детски градини, учебни заведения, обществени центрове, стимулиране на надарени деца. 65 % от финансовите интензивности са ориентирани към новото потомство на Бургас. Призивът ми към вас е подкрепете утрешния ден. Убеден съм, че с този бюджет ние ще дадем опция на доста повече деца да се усещат щастливи и ще дадем образец на други фамилии да дойдат тук “, съобщи Димитър Николов.

Красимир Калудов от ПП-ДБ настоя да се завиши дотацията за международното състезание по спортни танци, за което се чака в Бургас да дойдат над 1000 индивида от целия свят от 50 на 80 хил.лева.
 Стоян Грозев от групата на " Български напредък " е удовлетворен, че в бюджета участва съществено тематиката с екологията
Стоян Грозев от „ Български напредък “ означи, че администрацията се е справила чудесно с макрорамката и отличи персонално зам.-кметът по бюджет и финанси Станимир Апостолов и шефът на дирекция „ Бюджет и финанси “ Златина Караиванова. Грозев маркира, че има съществени средства за екологични стратегии, както и повече средства за спорт. „ Бюджет 2024 е на бургазлии, а не партийни централи. Ако въпреки всичко някой реши да не го поддържа ще даде явен сигнал на гласоподавателите си, че не желае в Бургас да се построи детска болница, срещу е ограниченията, решаващи демографската рецесия и екологичните политики “, съобщи Грозев от трибуната на Общински съвет.

Д-р Лидия Стефанова от ГЕРБ бе безапелационна, че бюджетът е предизвикателство и поради това го поддържа с огромно наслаждение. Във функционалност „ Здравеопазване “ се осъществят невиждани за България планове, образец е детската болница „ Света Анастасия “, сподели доктор Лидия Стефанова, която е един от най-хубавите специалисти в този бранш в страната.
 Д-р Лидия Стефанова уточни, че Бургас осъществя сериозна стратегия в бранш " Здравеопазване "
„ Средствата, които са заложени дават опция един град да се развива. Радвам се, че възприехте нашето искане за увеличението на бюджета за програмата „ Моят град, моят квартал, моята улица “. Ще поддържа бюджета и поради това, че се работи интензивно по тематика „ демография “. Населението на града понижава, това демонстрират данните от Националния статистически институт (НСИ). Сега виждам, че се прави всичко допустимо, с цел да се реши този проблем. Това няма по какъв начин да не ме радва. В бранш “Здравеопазване ” се построява детска болница, стартира работата по студентския кампус, строителната стратегия е впечатляваща ”, сподели Даниел Иванов от групата на гражданските организации.

Мариела Кирова от “Български напредък ” съобщи, че ще поддържа бюджета, тъй като той доста ще усъвършенства качеството на живот в общината. Общинският консултант акцентира, че за 2024 година има планувани много средства за обучение и обществени политики. „ Инвестициите в развиването на висшето обучение са в най-ценния запас – човешкият. С този бюджет Община Бургас прави сериозна поръчка за водач в обществената политика. Към този миг работят 72 обществени услуги, а напълно скоро ще стартира още една – „ Грижовник “ “, сподели Кирова.

Мариан Иванов от Политическа партия „ Възраждане “ разгласи, че няма да поддържа бюджета, тъй като не е склонен с някои от политиките и разноските в него. Той уточни, че макрорамката е добре направена, само че нямало задоволително устременост в битка с демографската рецесия и дребните обитаеми места, а някои разноски били мощно повишени. Един от тези образци е дотацията за ФК „ Черноморец 1919 “, която щяла да стигне близо половин милион.

Според Тодор Йосифов Бургас се нуждае от малко по-сериозна поддръжка от страната. Подкрепата от националния бюджет е прекомерно дребна, безапелационен е той. Тодор Йосифов означи, че е нужно още веднъж да се повдигне тематиката за децентрализацията, тъй като на всеки 100 лв. налог на бургазлия тук още веднъж се прибирали едвам 8 лв. и с парите на локалните данъкоплатци се издържали други общини.
 Тодор Йосифов от ГЕРБ счита, че държавната поддръжка към Бургас би трябвало да бъде по-сериозна
Дилян Георгиев от ПП-ДБ отговори на Йосифов, че държавното финансиране за Бургас не е по никакъв начин малко – детската болница, инфраструктурни планове, ремонт на обществени центрове и здравни заведения.

Павел Чепов от ГЕРБ също изрази поддръжката си за бюджета и означи, че бургаското обучение е на доста високо равнище, а това се дължало главно на работата на екипа на Димитър Николов в последните 4 мандата.

Мадлен Мутафян от Българска социалистическа партия също повдигна тематиката с парите за ФК " Черноморец 1919 ". Според нея това не било редно, а трябвало да се оказва помощ и на другия клуб - " Нефтохимик ", който играе в регионалната група. Мутафян изиска да се провиснал още 50 хил.лева за " Нефтохимик " като праите да се вземат от средствата за кръвния им зложелател. Красимир Калудов от ПП-ДБ напомни, че през предишните мандати неведнъж Общински съвет е помагал освен това много по-сериозно на " Нефтохимик ", който е минал през разнообразни върхове и спадове. Калудов посочи, че " Черноморец 1919 " играе в професионалния футбол и със относително непретенциозен бюджет се оправя доста добре, а също така клубът е вложил над половин милион в базата в кв. " Долно Езерово ".

Георги Кузманов от „ Български напредък “ направи три съответни оферти за бюджета – ограда на гробищния парк в кв. “Крайморие, ремонт на две улици във вилна зона „ Боровете “ и обособяването на съблекалня в Равнец.

Иво Баев от ГЕРБ акцентира, че средствата за обучение са колосални и за него ще е чест да гласоподава за този бюджет. Той изрази само разочарования за средствата за просвета, които били два пъти по-малко от тези за спорт.

Бенчо Бенчев от групата на гражданските организцации също изрази поддръжката си за бюджета и напомни, че градът се е трансформирал доста през годините, а средствата в финансовата стратегия са гаранция за развиването на общината.
 Доайенът на Общински съвет Бенчо Бенчев разгласи поддръжката си за макрорамката
" Бюджетът е упорит като нашия кмет и изпълним. Той е рекорден, тъй като администрацията е дейна - и по европейски стратегии, и по Плана за възобновяване. Поздравявам администрацията на господин Николов, тъй като това е значимо за развиването на града. От позиция на опазването на здравето детската болница е упорит план и имам вяра, че ще го осъществяваме ", разгласи от своя страна Дилян Георгиев от ПП-ДБ.
 Дилян Георгиев, общински консултант от ПП-ДБ е едно от откритията в този мандат
„ Бургас през последните години прави възходящи стъпки в културата. Превърнахме се в културна столица на България, усъвършенства се материалната база, само че отговорностите ни към културата на града е голяма. За всеки един град като нашия като приказваме за неговите емблеми това са хората, които са свързани с хората и изкуството “, сподели Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Живко Табаков от групата на гражданските организации счита, че " чашата е цялостна на половина ". Бюджетът не бил идеален, тъй като нямало задоволително пари за дребните обитаеми места и периферията. Той прикани да се отделят още средства за районна реклама на Бургас.
 Зам.-председателят на Общински съвет Бургас Димчо Грудев с ръководителя адв. Михаил Хаджиянев
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР