Това е бюджет или сделка за спасяването на Южна Европа

...
Това е бюджет или сделка за спасяването на Южна Европа
Коментари Харесай

Василев: Всички държави, които влизат в еврозоната стават по-богати

 Това е бюджет или договорка за спасяването на Южна Европа от финансови усложнения, сподели в студиото на Сутрешния блок някогашният стопански министър Николай Василев в коментара си за тежките договаряния в Брюксел за бюджета на Европейски Съюз за идващите 7 години и за контрактуваното от България.

" Всъщност богати и спестовни страни - Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия, заплащат доста пари, а най-много получават южните страни, с цел да не катастрофират тази година - това са страните с прелестни плажове. Получава и Източна Европа, в границите на която е и България - т.е. ние сме от получаващите без да имаме потребност от избавяне, само че защото всички от Източна Европа получават, получаваме и ние ", изясни Василев пред Българска национална телевизия.

Според него са разумни настояванията на някои страни-членки на Европейски Съюз да се упражнява непоколебим надзор върху разходването на евросредства, които ще бъдат отпускани. За наслада, " България не е измежду най-рисковите страни в тази сфера ".

" Има други две страни с по-голям проблем от нас. При тях има същински риск, в случай че продължат да наподобяват необичайно в Европейски Съюз, да бъдат осъдени финансово. Това са Унгария и Полша ", разясни той.

По думите му " Южна Европа пропиля последните 10 години още веднъж " и причина за това не е единствено корона рецесията - " с големи бюджет дефицити, с голям дълг, с никаква политика на икономии ".

" Тези страни в този момент са доста по-зле, в сравнение с бяха след предходната рецесия. Ако в този момент не бъдат избавени, те финансово завършват ", добави Василев.

Той означи, че въпреки и по-бедна, България се движи по-добре.

" Това не се сподели на европейската среща, само че ние може би сме единствената страна в Европа, която за полугодието тази година има бюджетен остатък. Тоест на тази олимпиада ние излязохме със златен орден, въпреки че не се похвалихме задоволително. За мен това е достойното държание и бих желал по този начин да продължава в бъдеще ", съобщи икономистът.

" Всички страни, които влизат в еврозоната стават по-богати ", уверен е Василев и обясни, че това била една от неговите общественозначими фантазии. Според него от влизането на страната ни в еврозоната 10% са изгодите, 40% са контрол и 50% са имидж - което, по думите на Василев, е ужасно. По каквито и да е аргументи българските институции да не виждат проблеми в банките, Европа ще ги забележи, счита той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР