Това е австралиецът Джеймс Харисън с внучката си.Той е на

...
Това е австралиецът Джеймс Харисън с внучката си.Той е на
Коментари Харесай

Историята на човека със златната кръв, спасил милиони новородени деца

Това е австралиецът Джеймс Харисън с внучката си.

Той е на 82 години. Известен е още като " Човекът със златна кръв “.

На 14-годишна възраст той претърпява комплицирана интервенция на гръдния панер и незабавно се нуждае от към 13 литра дарена кръв. След интервенцията той е в болница три месеца. Осъзнавайки, че дарената кръв му е избавила живота, той си дава обещание да стартира да подарява кръв незабавно щом навърши 18 години.

Харисън стартира да подарява кръв през 1954 година Скоро е намерено, че кръвта му съдържа извънредно мощни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкоз неповторима, че животът му е застрахован за един милион $. Въз основа на кръвната му плазма е основан серум, който, когато се ползва на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развиването на антитела в кръвта на плода и по този метод избавя живота на новородените.

Харисън подарява плазмата си приблизително на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 година той го прави за хиляден път, което е международен връх.

До 2015 година всички антирезусни медикаменти в Австралия се създават от плазмата на Харисън. През май 2018 година Харисън подарява кръв за финален път.

Плазмата на Харисън оказва помощ да се избави живота на повече от два милиона новородени, в това число личната му внучка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР