Това е абсолютно недопустимо - в XXI век в Европа

...
Това е абсолютно недопустимо - в XXI век в Европа
Коментари Харесай

Над 4000 българи вече са поискали евакуация от Украйна, настаняваме ги в хотели |

Това е безусловно неприемливо - в XXI век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна страна. Категорично неприемливо. Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България.

Това съобщи президентът Румен Радев, който свика изключителна среща на държавните институции след нахлуването на съветските войски в Украйна. Тя продължи час и половина и в нея участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на защитата Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на превоза и известията Николай Събев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, шефът на работа „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев и ръководителят на ДАР Антоан Гечев.

" Оценяваме сега рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички вероятни разновидности, тъй че да няма спиране на доставките на нефт, храни и артикули от първа нужда ”, уточни президентът.

Радев уточни и че към този момент са в ход са действия за отбрана на киберсигурността на България.

" Ние ще работим интензивно за своята отбрана в границите на НАТО. В ход са съвещания в границите на НАТО “, добави президентът.

Според него извънредно значима за нас е ориста на българите в Украйна.

" Вече над 4 хиляди наши сънародници са поискали евакуация и ще създадем всичко допустимо “, съобщи Радев.

Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат превозени безвредно.

„ България продължава да взе участие във всички срещи на Европейски Съюз и НАТО и да се търси гаранция за излизане от тази обстановка. “, съобщи Радев.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че се вършат проекти за извеждане на българите от Украйна.

„ Българските институции работят един до друг за правене на проекти, приоритет номер едно е извеждане на българите от Украйна. Транспортното министерство провежда сухопътни линии, провеждат се и хотели за банкет на тези хора. Работи се с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да може бързо да бъдат признати “, разгласи Петков.

Той напомни, че довечера ще участва на незабавната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, на която главен акцент е Украйна.

„ Осъждаме остро дейностите на Руската федерация, това е неприемливо и България ще бъде сътрудник който ще приказва в един глас с Европейски Съюз и НАТО “, добави министър председателят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР