Това е абсолютно безобразие, което няма да толерирам!“, заяви Иван

...
Това е абсолютно безобразие, което няма да толерирам!“, заяви Иван
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Фирми умишлено и предизборно бавят ремонти

„ Това е безусловно безсрамие, което няма да търпя! “, съобщи Иван Портних

Фирмите, ангажирани с уличните поправки във Варна, ги бавят съзнателно и предизборно. В продължение на месеци плановете за ремонт на бул. „ Христо Смирненски “, „ Подвис “,  „ Прилеп “, „ Васил Друмев “, „ Мадара “, улиците в Гръцката махала, не се извършват, с дни няма на терен нито служащи, нито техника. Това е безусловно безсрамие, което няма да търпя! Това съобщи кметът на Варна Иван Портних, по време на конференция, в която присъединяване взе и основния проектант Стоян Петков, оповестява varnautre.bg

По думите му, задачите на този протест са обикновени: първата е да предизвикат напрежение измежду жителите на Варна, които са принудени месеци наред да търпят тапи, прахуляк, прекъсвания на водата. 
Втората цел е Благомир Коцев от Промяната да се упражнява върху ремонтите и да си прави предизборната акция.
„ Косвено доказателство в поддръжка на тази теза е и фактът, че юристът на Хидрострой беше зам.-областен на Благомир Коцев, когато заемаше поста регионален шеф на Варна. Строители и пътищари се сплотяват с Промяната и желая локалната власт, с цел да трансфорат Варна в бетонно гето, сподели кметът.

Темата със строителството във Варна е значима, тъй като касае всеки от нас. Да, градът се развива, само че нито едно развиване не би трябвало да бъде за сметка на качеството на живот на хората. Има проблеми, които би трябвало да намерят своите решения. Затова уволних дисциплинарно основния проектант Виктор Бузев. Срещу него към този момент има формирано досъдебно произвеждане за нелегално издадено позволение за слагане на преместваеми обекти на поляните в Морската градина край комплекса на Благомир Коцев „ Хоризонт “, напомни кметът. Той бе безапелационен, че дружно с новия основен проектант се поставя завършек на сходни порочни практики.

„ Започнахме доста деен и потребен разговор с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите във Варна. Убеден съм, че дружно с сектора би трябвало да създадем справедлив разбор на Общия организационен проект на града и да го променим по този начин, че да основава условия, които да бъдат в интерес на хората, а освен на строителите.

Очаквано, всичко това сътвори голямо напрежение измежду строителни компании, камари на строители, пътищари. От медиите разбирам, че недоволни от обстановката шефове на мощни строителни и пътищарски холдинги, се стягат за локалните избори под името „ Алтернатива на жителите “. По-точно самоопределяне няма по какъв начин да има!

Искам ги уверя, че това няма да ни спре. Напротив, стимулиран съм още повече да разчистим дефинитивно бузевщината, в това число със сигнали до прокуратурата “, сподели Иван Портних.
Няма да се строят билдинги в „ Чайка “! Няма да минават номерата с прокарване на планове за жилищни кооперации, които сякаш са общежития. Ще подаваме сигнали в прокуратурата, предизвести той.

Главният проектант Стоян Попов уточни единствено два образеца от инспекцията направена след поемането на поста в Община Варна – далавери с документи за толерантност и строителство на „ общежития “! 

Показани бяха  снимки, които потвърждават по какъв начин на терен във Владиславово, върху гола зелена поляна е построена къща, въз основа на документ за толерантност.

Този документ потвърждава, че на поляната сякаш е имало постройка преди 2001 година, по тази причина през 2022 година там се появява нова къща. От фотографията от 2016 година обаче ясно се вижда, че това изрично не дава отговор на истината.

На този принцип единствено през предходната година в регион „ Приморски “ са издадени 280 удостоверения за толерантност! Ето по този начин без документи и позволения се появяват нови здания, разяснява кметът. 

Представена бе и друга употребена до скоро порочна процедура за заобикаляне на закона – кооперации вид „ общежития “, от която се е възползвал даже шефът на Строителната камара във Варна.

„ Определени устройствени зони, съгласно настоящите ПУП-ове, имат съответно предопределение за тип публично обслужващи здания, или нежилищни здания. Така във времето са се появявали така наречен здания със смесено предопределение, които по закон се водят нежилищни, по тази причина отстоянията и разпоредбите за застрояване са по-облекчени. Например– в случай че две здания са със странична граница с височина 21 метра, отстоянието сред двете здания би следвало да е 14 метра. При същата постройка, само че при заобикаляне на нормативите, и класифицирането й като постройка със смесено предопределение, отстоянието сред двете здания е 6 метра. Ето по този начин се застрояват блокове с 6 м. разстояние между тях!, разяснява основният проектант.

През последните години, се появяват и по този начин наречените общежития, които би следвало да са към индустриални предприятия или образователни центрове. При нито едно от тези „ общежития “ обаче няма документ, който да потвърди, че те са към образователен център или индустриален център.
По този метод Общ устройствен план и ПУП-ове се ползват неправилно и основават концентриране на хора, които живеят на територии, които не са планувани за жилищни потребности и нямат съответната обществена инфраструктура и довеждаща такава във връзка с водоснабдяване, канализация, изясни арх. Стоян Петков. Той бе безапелационен, че сходни практики изрично няма да бъдат толерирани. 

Тези два съответни образеца са за прокуратурата. Но те не са единствените, сподели кметът Иван Портних. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР