Това, че строителните дейности се реализират в градски условия е

...
Това, че строителните дейности се реализират в градски условия е
Коментари Харесай

Илиан Милев: Водният цикъл ще реши частично проблема с остарелите ВиК мрежи в Русе

Това, че строителните действия се осъществят в градски условия е огромно предизвикателство пред плана, показа инж. Милев

В изявление за новият шеф на „ ВиК “ ООД − Русе приказва за провокациите с водните планове, които сега сдружението извършва в Русенско

− Инж. Милев, шеф сте неотдавна на „ ВиК “ ООД − Русе. Кое е огромното предизвикателство както за ръководството на „ ВиК “ − Русе, по този начин и за целия бранш?

− Мисля, че измежду главните провокации освен за мен като шеф на „ ВиК “ ООД – Русе, а и за целия ВиК бранш са привличането и задържането на квалифицирани фрагменти. Заплатите в бранша не са доста високи и е мъчно да убедим младите експерти да изберат ВиК сдружението за своето професионално развиване. Повечето се насочват към частните компании и това е разбираемо.

Като друго предизвикателство бих могъл да посоча тежката употреба на остарелите ВиКмрежи и уреди. С плана, който изпълняваме по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС), този проблем ще се реши отчасти в град Русе, само че територията, която обслужва сдружението ни, е доста огромна и няма опция мрежите и оборудванията на всички места да се обновяват с темповете, с които се амортизират.

Не на последно място бих показал ръководството на утайките от пречиствателните станции – процедурата е мудна и усложнена, няма построени съоръжения за третирането им и вместо да носят доходи (от продажба след обеззаразяване или пък от произвеждане и продажба на сила при изгарянето им), в множеството случаи се явяват забележителен спомагателен разход за оператора.

− Завършени са два от огромните обекти по водния цикъл на града, какво е тяхното значение, с какво това ще усъвършенства качеството на ВиК услугите в града?

− Единият обект включваше изцяло създаване на канализационна мрежа, както и частична реорганизация на съществуващата водопроводната мрежа в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “ в град Русе. Изграждането на канализация е събитие, което жителите на двата квартала чакат от десетилетия. Целта на инвестицията е прекратяване на потреблението на септични ями или заустване на отпадъчните води без авансово филтриране в рекаРусенски Лом. Включени са всички канализационни колектори и отпадъчните води към този момент ще се водят за филтриране до Градската пречиствателна станция, която е построена по подобен метод, че да може да се обхване целият град. Мисля, че за всички е ясно каква е главната изгода от осъществяването на строителните действия на този обект: понижаване на риска от замърсяване на околната среда. Разбира се, има и други позитиви. Двата квартала сигурно ще се трансфорат в надалеч по-привлекателно място за всеки, който желае да закупи или наеме жилище.

Завършването на втория обект, който включваше реорганизация на довеждащи водопроводи от помпена станция „ II напредък “ до помпена станция „ III напредък “, също е значимо събитие за русенците. Довеждащите водопроводи са извънредно значимо звено във водоснабдителната ни система − по тях се доставят главните за града водни количества. Доставяната в Русе вода се препомпва в помпена станция „ II напредък “, откъдето се транспортира по тези водопроводи до помпена станция „ III напредък “ и напорните резервоари в Русе, с цел да се зареди разпределителната мрежа и да бъде водоснабден парцелът на крайния консуматор. Старите водопроводи са били мощно амортизирани, което е водело до многочислени повреди, по тази причина подмяната им е била наложителна.

− Кои бяха провокациите по време на построяването на толкоз огромни обекти и по какъв начин се отрази забележителното покачване на цените на строителните материали и инфлацията през последната година върху осъществяването им?

−Сред най-големите провокации могат да бъдат посочени късите периоди за осъществяване, произлизащи от административния ни контракт за безплатна финансова помощ, подписан с Министерство на околната среда и водите, както и фактът, че строителните действия се осъществят в градски условия. Знаете, последното неизбежно води до усложнения и неудобства, свързани с напредването на жителите. Освен това при толкоз огромно строителство са по-чести плановите спиранията на водоподаването заради нуждата от подвързване на новоизградените водопроводи. Повишението на цените и инфлацията доведоха до проблеми с доставките на строителни материали. Когато не са налични нужните материали, е мъчно строителят да възнамерява и провежда работния развой, а в някои случаи и даже да извърши самия план заради внезапното и непредвидимо доста оскъпяване на съществени материали.

− Какви са опциите на ВиК оператора за дофинансиране според методиката на Методиката за индексация и какви съгласно Вас други благоприятни условия има?

−Операторът може да съфинансира сходни планове единствено с повишение на цените на предоставяните услуги. Според мен единственият работещ вид за индексиране на цените по договорите за строителство в сходство с действителното изменение на разноските за осъществяването му е да се обезпечи спомагателна безплатна помощ от държавния бюджет. В Методиката, призната от Министерския съвет, не се показва от кое място и по какъв механизъм ще се обезпечат нужните спомагателни средства, което е и съществена пречка в използването ѝ.

− Реално в Русе се извършват пет строителни обекта с разнообразни реализатори. До какви провокации докара това и има ли позитиви?

−Предизвикателствата бяха свързани на първо място с координацията на процесите – кой реализатор кога да стартира да работи по дадена улица, с цел да не се блокира изцяло придвижването във основни точки в града. Считам обаче, че този проблем към този момент е значително преодолян, като за това спомогна провеждането на координационни срещи с представители на Община Русе, изпълнителите и представители на строителния контрол. Разбира се, има и позитиви. Един реализатор няма потенциала да се оправи с толкоз огромен план. Ако работим единствено с един реализатор и заради някакво събитие изпълнителят изпадне в несъстоятелност или се появи различен проблем, е допустимо да се провали реализирането на целия план.

− Всички изпълнявани обекти са на база инженеринг (договорите включват планиране и строителство). До какви позитиви и негативи считате, че докара този способ на осъществяване в съответния случай?

−Този вид контракти бяха наложени от Управляващия орган, защото ВиК операторите използваха създадените Регионални прединвестиционни изследвания и идейни планове за плануваните вложения като основа за осъществяване на търговете. Улеснението за нас е, че не се постанова ВиК операторът да прави авансово огромни разноски за изследване и планиране. Негативите са свързани в известна степен със периодите в администрирането на процеса. Съгласуването на плановете лишава доста време, постоянно минават месеци преди да започва действителното строително на терен. От друга страна, от време на време пораждат и непредвидени условия, които отсрочват физическото осъществяване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР