"Това, че си ковид положителен, не значи, че си обречен,

...
"Това, че си ковид положителен, не значи, че си обречен,
Коментари Харесай

Пулмолог: Това, че си COVID положителен, не значи, че животът свършва

"Това, че си коронавирус позитивен, не значи, че си жертван, че животът свършва. Хората имат потребност от едно изясняване ", съобщи пулмологът доктор София Ангелова по Българска национална телевизия.
Тя изясни, че първото нещо при позитивен тест е да останат у дома, да бъдат извънредно спокойни и да одобряват доста течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с персоналния доктор и да одобряват лекарства по негов съвет. Да се провиснал, да релаксират, да четат обичана книга - да слагат тялото си неподвижен, което ще помогне за съкращаване на оздравителния развой. А той е до 14 дни, посочи експертът.
Тя бе безапелационна, че става въпрос за битка с вирус, а не с бактерии, и лекуването не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите на домашно лекуване са получавали антибиотик, без да имат потребност, сподели още доктор Ангелова. Само при 10% от болните е имало зараза, която се лекува с антибиотици. Трябва да бъдем внимателни в използването на антибиотици, тъй като по-късно има заплаха да остане антибиоточна устойчивост, добави пулмологът.
Д-р Ангелова прикани хората да не се плашат от високата температура, която е водещ признак при 80% от заболелите. Тя е защитна реакция, при висока температура вирусите умират, изясни специалистът. Към нея може да се появи кашлица, а по-късно и зной. Единият тип зной е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, задушаваш се, само че това е израз на суматохата, на страха. Когато обаче има зной с незадълбочено дишане, с раздробяване на думите, този човек би трябвало да бъде прегледан и тогава да се реши за болнично лекуване. Това са 15% от заболелите, а 5% са тези, които имат потребност от интензивни грижи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР