Това, че съветът на външните министри е неформален не означава,

...
Това, че съветът на външните министри е неформален не означава,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Западните Балкани не са заден двор, те са сърцето на Европа

Това, че съветът на външните министри е неофициален не значи, че разискванията не са значими -  в противен случай неофициалната конюнктура разрешава да бъдем по-честни и да начертаваме доста по-далечни проект и вероятности пред значимите за европейския съюз политики, свързани с външната политика и сигурността. Така министърът на външните работи Екатерина Захариева заключи значимостта на неофициалната среща на първите дипломати от Европейския съюз - във формата " Гимних ", извършена в София. 

Захариева акцентира, че главен акцент на разискванията е била евроинтеграцията на страните от Западните Балкани в подтекста на тематиката за сигурността. Така както и Стратегията, която беше оповестена от Европейската комисия акцентира, ние би трябвало да имаме оптимално близко съдействие във всички сфери със страните от Западните Балкани и изключително значимо във връзка с сигурността и защитата , акцентира българският посланик номер едно:

Сигурността във всичките й измерения  - сигурността, обвързвана с битката с тероризма, с решение на проблемите с мигрантската рецесия, само че и сигурността, обвързвана с енергетиката, сигурност, обвързвана с икономическо и обществено развиване.

Така че през днешния ден имахме опция да обсъждаме сферите на деяние със страните от Западните балкани и Турция и да се съгласим, че бихме желали да забележим по-силно присъединяване и ангажимент от тяхна страна в нашите задачи, само че също по този начин и по-силен ангажимент и присъединяване от нас в основаване на потенциал, в подкрепяне за основаване на работещи институции, в подкрепяне на тяхното стопански развиване.

Вчера обсъждахме  - сред нас 28-те, показаната от Еврокомисията тактика за страните от Западните Балкани. Това, което беше очебийно и което смятам, че е доста значимо в тактика, е преди всичко, че тя е доста всеобхватна, тя е дълготрайна, в това време тя е и почтена тактика, тъй като не основава нереалистични упования и не прави никакви взаимни отстъпки във връзка с нашите условия и критерии. В същото време е и доста съответна, тъй като начертава шест сфери деяние, с доста подробни, ние ги назоваваме " съществени начинания ", които ще приближат страните от Западните Балкани към пълноправно участие в Европейския съюз. 

Разбира се, част от нас смятат, че посочването на датата е нещо, което може да демотивира, а други смятат, че датата не е амбициозна и би трябвало да бъде по-скорошна. Но по този начин, както и Комисията и двамата еврокомисари няколко пъти  подчертаха, същото е мнението и на България, считаме,  че тази дата е хоризонти и тя дава огромни възможности  - който е подготвен по-рано с изискванията да бъде признат, само че никога не значи въпреки това, че стъпвайки на тази дата, ние ще създадем взаимни отстъпки с изискванията, които са ясни за всички.

Това, което е доста значимо съгласно мен и беше очебийно през вчерашния ден от всички сътрудници, най-малко моето усещане е такова, че страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа -  те са сърцето на Европа и част от Европа и не е в полза на страните от Западните Балкани, нито за Европейския съюз да имаме по този начин наречените " сиви и черни дупки " или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция, заключи Екатерина Захариева разискванията на европейската вероятност на страните от Западните Балкани, извършени от  първите дипломати на Европейски Съюз във формата " Гимних " в София. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР