Това, че ковид болен е минал в коридора покрай тебе,

...
Това, че ковид болен е минал в коридора покрай тебе,
Коментари Харесай

Д-р Пенков: Това, че покрай теб е минал болен с COVID-19, не значи, че си на първа линия |

Това, че коронавирус болен е минал в коридора около тебе, само че не си го лекувал, не значи, че си на първа линия. На първа линия са всички медици, които имат допир с диагностика и лекуване на ковидно заболели, сподели по Българска национална телевизия заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков в отговор на недоволството измежду медици, че не всички, които работят със инфектирани с ковид, получават бонус от 1000 лева

Той посочи, че сумите се изплащат на база на информацията, която постъпва от лечебните заведения и центровете за незабавна помощ.

" Задачата ни беше да се обезпечат средства, това се случи. Подсигурени сме до края на годината, с цел да могат да се покрият разноските за труд на всички хора с директен допир с пациентите. Всичко останало е въпрос на организация на работата. Ако в една болница е признат по един коронавирус болен във всичките 15 отделения, аз би трябвало да подам цялата болница – това е неприятна организация на работата. Това основава условия за възпаление на други заболели и на личния състав. Затова непрекъснато настояваме да се провежда и структурира активността в особено поделение, което да бъде затворено. Хората, които работят вътре, получават обезпечено тези 1000 лева ", сподели заместник-министърът на опазването на здравето.

Всичко е под надзор

Развитието на болестта е под надзор. Регистрираните случаи са по-скоро резултатите от неделя и понеделник, струпване от почивните дни, защото има дежурен екип единствено в лабораториите и то за незабавни случаи, които се вършат незабавно, а контактните от първи ред се изследват в работните дни. Това са предстоящи резултати, изясни доктор Пенков.

По думите му инфекцията се популяризира на огнища – в избрани колективи, производства, лечебни заведения, обществени домове, по тази причина има много регистрирани инфектирани едновременно.

" Опитваме се да наложим избрани правила, които се съблюдават в публичните заведения, инспекциите се усилиха ", сподели Пенков и добави - в началото случаите бяха по-малко заради крутите ограничения, които се взеха извънредно рано и овладяха инфекцията, само че не можем да бъдем постоянно затворени, локдаунът лимитира доста права. Трябва да се научим да живеем в новите условия. Това е противен факт, само че неминуем, сподели лекарят. 

Готвим се за по-лоши сюжети

Дадоха се права на регионалните щабове, те да дефинират в кои лечебни заведения да има коронавирус отделения и съответни запаси, сега разполагаме с 8400 кревати за лекуване на заболели с ковид. Условието за работа на новите коронавирус отделения е да имат подписан цивилен контракт с инфекционист. В момента тече подготовка на проекта за бюджет на НЗОК, най-късно в четвъртък ще бъде показан на Надзорния съвет на фонда. До края на годината има средства за всички действия.

Тестовете за ковид

Има условия, които би трябвало да се изпълнят, с цел да са безвъзмездни комбинираните проби за грип и ковид – направлението за проучване се удостоверява от РЗИ, тогава е обезпечено, че пробата ще бъде обезщетен от НЗОК.

Ако някой различен насочи за проучване пациент, отвън посочения в рамковия контракт, е за сметка на пациента, сподели доктор Пенков.

Личните лекари също ще имат това право, би трябвало да се подписа анекс към Рамковия контракт, само че към момента чакаме тяхното решение, добави зам.-министърът. Той заяви, че Информационно обслужване работят предпочитано върху построяването на система за електронни посоки и предписания, само че не уточни съответен период, в който системата ще проработи.

Д-р Пенков сподели още, че идващият транш безвъзмездни противогрипни ваксини се чака след 15 октомври. Заявени са 180 000 дози, идната доставка ще е през ноември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР