Това, че грипният вирус привидно се е скрил“, не означава,

...
Това, че грипният вирус привидно се е скрил“, не означава,
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Грипът не е изчезнал, може да предизвика сериозна епидемия

Това, че грипният вирус видимо се е „ скрил “, не значи, че е липсващ. Тай визира много скотски типове и те са негов самобитен контейнер в природата. Това изясни пред " ", доктор по вирусология към Българска академия на науките. Тя посочи, че с разхлабването на ограниченията грипът би могъл да се завърне.

" Ако не в този момент, то в някакъв идващ миг. А това да не сме били изложени на действието му един или даже два поредни сезона си има и своята негативна страна. И специалистите се питат какъв брой добре продължава да го помни имунната ни система, какво е положението на груповата отбрана на популацията против него ", разяснява специалистът.
 СЗО образува специфичен екип за битка с пандемиите СЗО образува специфичен екип за битка с пандемиите
Световната здравна организация показа през днешния ден препоръчан екип от учени, чиято задача е да преглеждат нови патогени и да предотвратяват б...

Проф. Александрова изясни, че даже да не сме го не запомнили, са се натрупали повече хора, които в никакъв случай преди този момент не са се срещали с грипния вирус. " Дали това няма да помогне даже на един „ непретенциозен “ грипен вирус да провокира по-сериозна зараза. Освен това природата обича равновесието и не търпи празно пространство. Което поражда въпроса дали невъзможността на грипния вирус да стигне до хората няма да засилва придвижването му измежду животните, в това число при тези типове, които имат значение за появяването на евентуално рискови за индивида грипни вируси ", сподели още специалистът.

Грипният сезон за тази година в Южното полукълбо в действителност към този момент е към края си. Според данни на СЗО равнищата на вируса са доста по-ниски от типичните за тази част на годината. В същото време Центърът за надзор на болесттите в Съединени американски щати предлага противогрипна ваксина на всички, в това число на децата, за които разполагаме с позволена такава. По данни на СЗО последният грипен сезон – лятото на 2020 година, в Южното полукълбо (грипният сезон там е от май до октомври) и 2020/2021 година в Северното полукълбо (сезонът продължава от октомври до април) е най-лекият, откогато се организира следене на това заболяване – т.е. от 70 години насам. В Австралия през 2019 година са регистрирани публично 214 377 случая, през 2020 година те са 21 266, а до 24 август 2021 година броят им е едвам 435.

" Противоепидемичните ограничения против COVID-19 мощно ограничиха разпространяването и на други респираторни вируси, в това число на грипния. Това е добра вест, тъй като едновременното обикаляне на два мощни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило извънредно доста здравната система. Двата вируса към този момент се засякоха и се разпространяваха по едно и също време през 2019/2020 година, в самото начало на пандемията, преди да бъдат наложени рестриктивните мерки. Опитът сподели, че взаимната зараза с тях не е изключена. Има данни, че двата вируса даже могат да си „ оказват помощ “, разяснява проф. Александрова. Тя изясни, че инфекцията с грипния вирус покачва изявата на рецептора АСЕ2, който служи за входна врата на SARS-CoV-2 в клетката и по този начин улеснява разпространяването му, а евентуално и тежестта на клиничната картина.

" Всеки вирус ползва тактики, с които потиска имунния отговор на организма. Два вируса биха се справили по-успешно от един. Ако нещо разбрахме в хода на пандемията, то е, че не сме сами на Земята. И светът на вирусите си заслужава да бъде изучаван – не с цел да се плашим от тях, а с цел да ги опознаваме и да бъдем готови за изненади ", сподели още специалистът.
 Да се разболеем от грип след боледуване от КОВИД - какво ще се случи? Да се разболеем от грип след боледуване от КОВИД - какво ще се случи?
Новата коронавирусна зараза доста отслабва организма, което усилва риска от заразяване със сезонен грип, съобщи доктор Исаев - ос...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР