Това, че големият им проблем този сезон избуя на повърхността

...
Това, че големият им проблем този сезон избуя на повърхността
Коментари Харесай

Цифрите доказват: проблемът Салах – Мане още не е разрешен

Това, че огромният им проблем този сезон избуя на повърхността при безапелационна победа с 3:0, единствено служи да показва какъв брой добре вървят нещата за Ливърпул. Яростта на Садио Мане към колегата му в офанзивата на „ алените “ Мохамед Салах обаче нямаше по какъв начин да бъде скрита, откакто последният отхвърли да му подаде в чиста позиция в гостуването против Бърнли.

Това се случи през август, а мърсисайдци съумяха да запазят стопроцентовия си връх от победи в Премиър Лийг с влизането в октомврийската пауза за интернационалните мачове. Фактът обаче си остава, че нито Салах, нито Мане са записали асистенция към другия от началото на шампионата.

Сенегалският нападател на два пъти опита да понижи обществено резултата от своята гневна реакция на „ Търф Моор “ – първо през предишния месец, а в този момент и в последните дни. „ Всички желаеме да вкарваме повече голове. Все отново ние двамата сме доста положителни другари “, разяснява той пред медиите.

Никой не отхвърля последното – съблекалнята на водача в шампионата е може би най-сплотената в цялата лига, само че може ли самостоятелният апетит за голове на Салах и Мане да работи в ущърб на цялостното показване на тима в офанзива?

Е, става известно, че има много тревожни статистики…

Освен че не са си дали голово подаване от началото на сезона, макар че са записали общо 9 точни попадения, е много притеснително това, че Мо Салах даже не е и основал голово състояние за съотборника си. Мане от своя страна е изработил четири голови обстановки за своя сътрудник, като египтянинът не е съумял да осъществя в нито един от тези случаи.

ПРЕМИЪР ЛИЙГ – САЛАХ КЪМ МАНЕ

Сезон Минути дружно Пасове Асистенции Положения

2017/18 1896 54 1 8

2018/19 2996 112 3 17

2019/20 598 12 0 0

ПРЕМИЪР ЛИЙГ – МАНЕ КЪМ САЛАХ

Сезон Минути дружно Пасове Асистенции Положения

2017/18 1896 67 6 20

2018/19 2996 105 1 20

2019/20 598 14 0 4

Двойката стрелци на „ алените “ приключи наедно с по 22 гола в триумвират на върха с Пиер-Емерик Обамеянг от Арсенал в битката за „ Златната обувка “ предишния сезон в Премиър Лийг. Едва ли някой се съмнява, че през сегашния и двамата нападатели на водача в класирането са хвърлили око на този влиятелен приз единствено за себе си.

В предходния сезон Мане още веднъж сътвори повече голови положения за Салах, в сравнение с сътвори Салах за Мане – 20 против 17, но сенегалецът се възползва в единствено един от случаите, до момента в който египтянинът – в три. При тези индикатори е изненадващо, че досега в шампионата нито единият не е асистирал на другия, а общо са изобретили единствено четири голови обстановки. Това сочи към обезпокоителен за мениджъра Юрген Клоп и съиграчите им извод: че двамата са възприели по-алчен метод в играта си, изключително Салах.

Всичко това не иде да рече, че нещата не вървят по проект за Ливърпул, който има историческа преднина на този стадий от сезона в Премиър Лийг – цели 8 точки пред 2-рия във краткотрайното класиране. Може обаче да изясни за какво водачът е отбелязал с цели осем гола по-малко от главния си съперник за купата и настоящ първенец Манчестър Сити.

Мане в действителност има по-добър коефициент на осъществени положения в съпоставяне със Салах и през този сезон – 26,32% против 15,38%, и в последните два и нещо след започването на партньорството им – 21,02% против 18,89%. Египтянинът обаче явно се радва на много повече удари към противниковата врата в съпоставяне със своя сътрудник в офанзивата на мърсисайдци.

Няма въпреки всичко огромни подозрения по отношение на това, че Салах има повече значимост за триумфите на Ливърпул в този интервал. Той е с 41% присъединяване в маркираните от тима голове против едвам 24% за Мане по този индикатор. Иронично е, поради случая в Бърнли, че египтянинът има надалеч повече асистенции генерално от сенегалеца – 21 против 9. Явно просто не асистира доста съответно на своя сътрудник от другия фланг на нападението на „ алените “.

Разстоянието сред двамата обаче продължава да се сближава, откакто Мане през този сезон е забъркан в 30% от маркираните голове на тима против 35% за Салах. Ако двамата най-сетне стартират да си подават повече и по-добре, тези числа единствено ще нарастват оттук нататък.

Това несъмнено се обрисува като забавен втори проект в сюжета на екшъна, в който Ливърпул се пробва да се задържи на върха при гонитбата със Сити и да донесе най-накрая бленуваната първа шампионска купа на Англия от 30 години насам.
Джо Ридж, „ Дейли Мейл “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР