Това, че газът е поскъпнал, не значи, че и на

...
Това, че газът е поскъпнал, не значи, че и на
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Това, че газът е поскъпнал, не значи, че всички останали стоки трябва да са по-скъпи

Това, че газът е поскъпнал, не значи, че и на всичко останало би трябвало да скочат цените. В България въпреки всичко имаме регулатор, който би трябвало да следи за баланс сред ползите на сдруженията и потребителите, разяснява омбудсманът на България проф. Диана Ковачева в предаването " Опорни хора " с водещ Ганиела Ангелова.
По думите на омбудсмана КЕВР би трябвало да изследва всички ресурси, да оцени всички механизми и да реши по какъв метод да не се стигне до повдигане на цената на тока, парното и водата.

Омбудсманът обърна внимание, че механизмите за това да не се подвигат цените е понижаване на ДДС-то на тока, което изисква промени в Закона за налог добавена стойност. Тя добави, че има и други ограничения като недопускане на лихви, недопускане на прекъсване на топлоподаването на хората, които не съумяват да си платят на време.

Ковачева акцентира пред Bulgaria ON AIR, че страната би трябвало да се намеси и то освен във връзка с бизнеса, само че и във връзка с физическите лица, които не могат да си разрешат да заплащат толкоз високи цени.

" Трябва да се намерения за разсрочване на отговорностите, тъй като това също тормози хората. По отношение на парното също би трябвало да се вземат ограничения и то законодателни. Не може при съкратени периоди КЕВР да взема решение. Аз упорствам периодите да бъдат естествени. Отдавна се знае, че ще има смяна от първи януари. Ако обичат да не понижават периодите за разискване, с цел да могат всички да се срещнат. В момента енергийните сдружения към момента не са показали настояванията си към КЕВР ", съобщи тя.

Ковачева посочи, че хората, които изпитват усложнения да платят за отопление са към 51% от българите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР