“Това, че е чудесен артист, ме накара да инвестирам във

...
“Това, че е чудесен артист, ме накара да инвестирам във
Коментари Харесай

Валерия Стойкова: Воев е изключително значим творец, трябваше да бъде разказано за него

“Това, че е превъзходен актьор, ме накара да влагам във филм за него. Личното ми ентусиазъм от него и от творчеството му. Аз съм от това потомство на фанатичните почитатели на Воев и на неговото творчество. Вдъхновението е това, което ме накара. Винаги съм желала и знаела, че подобен филм би трябвало да има, тъй като нямаше, а Воев е извънредно важен създател ибез аналог. Трябваше да бъде разказано за него ”, изясни претекстовете си за основаването на кино лентата гостът в студиото Валерия Стойкова.

“Не съм никога биограф. Филмът няма претенцията да бъде биографичен. Той няма и задачата да бъде чисто и просто документалистика - осведомителен за индивида и неговото дело и творчество. По-скоро филмът имаше задачата, а и нашето голямо предпочитание беше, да развълнува. Да накара феновете, които го гледат, да научат повече за този, който го е основал всичко това, което ги е вълнувало през годините. А за тези, които не са го познавали, да се срещнат и да го преживеят ”, добави тя.

“За мен подобен актьор е без аналог. Интересен, необикновен и за времето си. Изкуството му е толкоз екзистенциално провокиращо. Нямам тъкмо пояснение за какво и по какъв начин се е получило това, само че ние искахме просто да разкажем нашите прекарвания с неговото творчество и да ги споделим с концепцията да се преживеят отначало от нова аудитория. ”

В диалогът по телефона се включи Павел Воев, който е татко на Димитър Воев. Той изясни, че синът му е вярвал във всичко, което е хубаво и положително, което се приказва. “Беше ужасно отчаян от подмяната на желанията на 100 000 хиляди стачкуващи, когато настъпи демокрацията. Ако се заслушате в текстовете на неговата ария “Ледове ”, там ще усетите неговото отчаяние. ”

Разговорът продължи в студиото със Стойкова, която посочи, че разочарованието съпътства постоянно актьора. “Тоест разочарованиетое една от неговите двигателни мощности, помагаща му да твори. За положително или неприятно, това е реалност. Аз съвсем не познавам удовлетворен и спокоен актьор. Воев явно за всички е бил извънредно сензитивен човек. Времето, в което е живял, безусловно обсулавя неговата конфигурация, светоусещане. Не доста са били такива самородни гении, тъй като той е безспорен гений - саморасъл ”, добави Стойкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР