Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази

...
Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Учудих се как К-19 стигна чак до... ВИДЕО

Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази на нашата стратегия. Това увери в предаването „ Събуди се” проф. Христо Пимпирев.

„ COVID-19 стигна до Антарктида, тъй като има хора там, а хората боледуват от COVID-19.

Стига където се пропукат ограниченията за изолираност, както са се пропукали при чилийците, макар че са военни”, разяснява проф. Пимпирев. Той обаче не чака на ледения континент да има зараза.

„ Тя е обхванала чилийската база, най-близката база е на стотици километри от нея, мъчно се стига, стига се с транспортен съд. Даже аз се учудих по какъв начин стигна този вирус и в Антарктида”, разяснява той.

Това обаче въобще няма да се отрази на българската стратегия.

„ Ние пътуваме с испански транспортен съд. Съобразяваме се напълно с епидемиологичните ограничения, въведени от испанската полярна стратегия, както и с чилийската, защото нашите полярници ще минат през Чили. Така че те би трябвало да имат тест преди да излетят от България, който да важи 72 часа и да кацнат в Чили.

В Чили отиват изолирани 14 дни в хотел в Пунта Аренас, откъдето ще вземат кораба. Това е най-южният град на Чили, на Магелановия пролив. На десетия ден ще им бъде изработен тест и в случай че е негативен, напряко на кораба. Не виждам по какъв начин ще попадне вирус при нас “, изясни проф. Пимпирев.

Самият той ще управлява групата отдалечено. В нея има и едно здравно лице.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР