"Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но

...
"Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но
Коментари Харесай

Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали

"Това бяха 18 доста интензивни диалога, четвърти ден поред, само че нямаше тематика, в която да сложим българския интерес и да не реализираме голямо единодушие. Това значи, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да осъществим всички точки с действителни дейности и след четири години България няма да наподобява по този метод ". Това съобщи съпредседателят на "Продължаваме смяната " Кирил Петков след края и на последната, 18-та преговрна тематика "Международни връзки " сред експертните групи за сформиране на съдружно съглашение с "БСП за България ", "Има подобен народ " и "Демократична България ".

Запазване на позицията на България по повод Република Северна Македония /РСМ/ и нейното надграждане в градивен дух, договориха участниците в бъдещата коалиция.
България чака от управляващите на РСМ за подсигуряват трайно правата на жителите на РСМ, които се самоопределят като българи. Относно работата на взаимните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и РСМ, участниците в съдружния формат одобриха те да заседават всеки месец. "Искаме да създадем действителен календар на тези срещи - най-малко веднъж на месец и действително да реализираме резултати ", сподели Кирил Петков.

Потвърждаване на евроатлантическата интеграция на България, интеграция в региона на правораздаването, енергетиката и опазването на здравето, както и реформиране на европейската политика по миграция и убежища, ще са измежду задачите на българската външна политика на вероятно съдружно ръководство.

Пътна карта за приемането на страната ни в Еврозоната, в сходство с финансовата и икономическата ни тактика и ефикасна информационна тактика, също ще залегне в съглашението за ръководство. Както и присъединение към Шенгенското съглашение. Недопускане на диференцираната интеграция в Европейски Съюз "на две скорости " и ускорение на работата по приемането и използването на Плана за възобновяване и резистентност, бяха част от препоръчаните ограничения.

Друг акцент в диалозите бе обезпечаването на финансово обезпечена политика за развиване на връзките със прилежащите страни.

Да бъдат непокътнати правата на българите във Англия също сплоти договарящите, също и равноправни връзки с Русия, учредени на правилата на интернационалното право, гледище за връщане на българските архиви. Фокус ще има и върху правата на българската общественост в Украйна. Преглед и осъвременяване на закона за българите в чужбина и актуализация на нормативната база, планува бъдещата политика на възможния съдружен кабинет.
Държавната организация за българите в чужбина да се трансформира като конструкция към Министерство на външните работи, планува бъдещата управническа стратегия. Нужен е също повсеместен разбор и стратегически обзор на дипломатическата работа, резултати от който да се обсъдят в съдружен формат. Преговарящите страни се договориха и за систематична оценка на качеството на консулските услуги за жителите, основаването на непринуден указател за българите в чужбина, основаване на Фонд "Стамболов " за финансово обезпечаване на българи, които да приключват в елитни непознати университети против уговорката по-късно най-малко пет години да работят в България. Кирил Петков разясни, че тази финансова помощ е грант и като подобен си остава заем, в случай че студентът реши да остане в съответната страна.

Сред задачите на външната ни политика ще е задълбочаване връзките с Република Корея, Япония, Канада, Индо-тихоокеанския район. Задълбочаване на стратегическото съдействие със Съединени американски щати. Взаимоизгодно съдействие с Китай в синхрон с метода на Европейски Съюз. Засилване разговора с Близкия Изток и Северна Африка. Запазване на добросъседските връзки с Турция, запазващи достолепието на страната ни и при съблюдаване на човешките права. Подкрепа за ново съглашение сред Европейски Съюз и Турция по въпроса за бежанците, също сплоти договарящите.

Сред цели е усилване ролята на Министерство на външните работи за развиване на външноикономическите връзки, гарантиране на енергийната сигурност, привличане на задгранични вложения.

Активно присъединяване в договарянията за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз до 2023 г също се чака да залегне в съдружното съглашение в частта за външната политика.

Насърчаване на присъединяване на българите по света в изборния развой посредством улеснение и несъмнено гласоподаване също стои на дневен ред. Как ще бъде тъкмо - дали ще е отдалечено или по пощата, това е въпрос на разбор, сподели Кирил Петков. Преглед и осъвременяване на съществуващия закон за българите в чужбина, както и подкрепяне от страна на Министерство на външните работи работата на МОН при оказване на помощта за българските учебни заведения зад граница, и възстановяване на консулските услуги, изнесени консулски услуги и цифрови услуги, също са част от целите. Друг акцент бе подобряването на положението и ръководството на парцелите зад граница.

Участниците се сплотиха към позицията за възобновяване на разговора с Русия, в границите на Европейски Съюз, и развиване на равноправни връзки на база правилата на интернационалното право.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР