Това богослужение е единственото в България, което се извършва нощемПравославната

...
Това богослужение е единственото в България, което се извършва нощемПравославната
Коментари Харесай

Хиляди вярващи посетиха Кръстова гора

Това свещенодействие е единственото в България, което се прави нощем

Православната черква отбелязва Кръстовден. По традиция стотици вярващи се събраха под намерено небе на Кръстова гора. В очакване на чудото хората се помолиха за здраве и излекуване, предаде 

С очи, вперени в небето, миряните насочиха своите молебствия с вяра, че чудото е допустимо в святата нощ сред 13 и 14 септември. Според поверието точно тогава Господ слиза на Земята, а в местността, където е заровена парченце от Разпятието, се отслужва божествена света литургия. Това свещенодействие е единственото в България, което се прави нощем.

" Четвърта година поред пристигам и повода е моят наследник, който има няколко болести, едното от които е епилепсия. Идваме и имаме вяра, че той ще се оправи ", показа жена.

Вярва се, че когато човек спи навън на Кръстова гора, Господ лекува в съня му. Мнозина търсят чудото и в камъчетата, които елементарно могат да се открият в местността. Според легендите всяко едно от тях е белязано с кръст и подарява вярващите със здраве и протекция.

В този ден църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над прегрешението и гибелта.

" Особено насочваме молебствия - силата и действието на светия животворящ кръст Христов, да осени надлъж и нашир в скъпото ни родно място. Светият кръст да ни пази от бедствия, от злощастия, от беди, да бъде излекуване от заболяванията ", сподели пловдивският митрополит Николай.

По античен бит на този ден се прави водосвет и свещениците благославят домовете на вярващите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР