Това беше много трудна екскурзия и не трябваше да се

...
Това беше много трудна екскурзия и не трябваше да се
Коментари Харесай

Оцелял от трагедията в Алпите: Загубихме се 4-5 пъти, беше верига от грешки

„ Това беше доста сложна екскурзия и не трябваше да се прави за 1 ден, още повече, че в 10 часа сутринта времето щеше да се утежни. Дори мислено не би трябвало да ти мине сходно нещо ”, сподели италианецът Томазо Пичоли за трагичната експедиция в Швейцарските Алпи.

 
В нея загуби живота си 52-годишната българка Калина Дамянова , брачният партньор й Марио Кастильони , лидер на групата от 14 души, и четирима други алпинисти. В изявление за тв канала РАИ3 Томазо Пичоли упрекна за нещастието серията от неточности, направени от експедицията по маршрута Шамони-Цермат.
 
„ Загубихме се 4-5 пъти. Трябваше аз да повеждам групата, тъй като се оказах единственият, който имаше работещ GPS , до тогава, до момента в който стигнахме до място, след което не можехме да продължим поради неналичието на видимост ”, споделя италианецът.


Според Пичоли цялата екскурзия била като верига от неточности. „ Дойде нощта. Спряхме се в един скат и това беше друга неточност, тъй като не би трябвало в никакъв случай да спираш на сходни места при вятър. Трябва да спреш на завет и да издълбаеш дупка. Опитвах се да не заспя и съумях. Ако в тези обстановки заспиш, това е краят – хипотермията те убива . Трябва да се движиш, движиш, да дишаш и да мислиш, че няма да умреш ”, описа италианецът.
 
Според него хората от групата не знаели, че екскурзията ще бъде дълга и ангажираща, тъй като никой не им споделил. „ Знаех, че най-малко половината щяха да умрат ”, добави Пичоли.
 
Водачът на групата Марио Кастильони и жена му Калина имали в град Киасо организация за образуване на планински експедиции и екскурзии MLG Mountain Guide. На уеб страницата й са оповестени фотоси от сходна експедиция Шамони-Цемат през април предходната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР