Това беше грешка.Това каза в сряда финансовият министър на Финландия

...
Това беше грешка.Това каза в сряда финансовият министър на Финландия
Коментари Харесай

Финландия реализира милиарди евро загуби заради Uniper

" Това беше неточност. "

Това сподели в сряда финансовият министър на Финландия Аника Саарико във връзка на решението на страната от преди години да закупи най-големия вносител на природен газ в Германия - " Унипер ". 

Компанията реши да повярва на " Газпром износ " и да одобри схемата за заплащане в рубли, само че съветското геополитическо оръжие на Путин спря потоците и остави " Унипер " без доходи. Така се стигна до нейния съвсем банкрут, преди немското държавно управление да реши да я национализира в опит да избави пазара. Така в последна сметка само за няколко месеца " Унипер " се трансформира в тежка загуба и за Германия, и за Финландия. 

Финландската Fortum, която влага към 7 милиарда евро в немската Uniper, съобщи, че е осъществила загуба от близо 6 милиарда евро от излизането ѝ от немския газов вносител, като това съставлява един от най-големите бизнес провали в историята на Финландия.

" Бизнесът на Uniper и силата от изкопаеми горива... Не беше добра концепция за Fortum да купи този бизнес преди няколко години “, сподели Саарико в изявление за Ройтерс преди конференцията Reuters IMPACT, фокусирана върху климата, която ще се организира в Лондон на 3 и 4 октомври.

" Разбира се, в този момент можем да кажем, че е било неточност ", добави тя, представена от БНР. 

Между 2013 година и 2015 година Fortum завоюва към 9 милиарда евро от продажбата на своя бизнес за транспорт на сила в Северните страни и през 2017 година - в контраст на предходната си тактика за вложение в скандинавска сила без нездравословни излъчвания, реши да влага парите в Uniper, като първо закупи дял от 47% в немската EON. Впоследствие Fortum усили каузи си до към 80% от немската компания.

" Мъдро ли е в този момент да погледнем обратно и да търсим отговорните? “, се запита Саарико, добавяйки, че " в този момент би трябвало да гледаме напред ".

За да позволи енергийната рецесия, Европейският съюз би трябвало да промени структурата на ценообразуването на енергийните пазари, сподели още Саарико.

" За мен е ясно, че би трябвало да разделим цената на природния газ и другите енергийни цени, тъй че цената на газа да не движи тези на електрическата енергия. Това е главният проблем за решение “, сподели тя.

Европейската комисия предложи незабавни енергийни ограничения, в това число налози в целия Европейски Съюз върху свърхпечалбите на някои от енергийните компании, като се чака страните от съюза да вземат решение на среща на министрите на Европейски Съюз на 30 септември.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-ново
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР