Това беше една от най-сензационните научни истории за 2023 г.

...
Това беше една от най-сензационните научни истории за 2023 г.
Коментари Харесай

Лют спор около най-древната пирамида на Земята и твърдението, че е на 27 000 години

Това беше една от най-сензационните научни истории за 2023 година Изследователи обявиха, че Гунунг Паданг в Западна Ява, Индонезия, е най-древната пирамида в света и може да е на повече от 27 000 години. 

" Най-старата пирамида в света ", издигната преди 27 000 години, не е направена от хора, настояват археолози " , ви описа и " Фокус "  преди дни. 

Такава античност би била невиждана. Стоунхендж и най-старите пирамиди в Египет са единствено на няколко хиляди години, до момента в който предходният рекордьор, каменните паметници Гьобекли тепе в Турция, се счита, че е на към 11 000 години. 

Но Гунунг Паданг може да е повече от два пъти по-възрастен от тези антични мегалити, споделят създателите в публикация в Archaeological Prospection. 

" Доказателствата от Гунунг Паданг показват, че напредналите строителни практики към този момент са били налице, когато селското стопанство може би към момента не е било измислено ", настояват те. 

Твърдението влезе в заглавия по целия свят, само че от този момент докара до яростна реакция от страна на доста археолози, които споделят, че нито едно от доказателствата, показани от екипа, не оправдава заключенията им за невижданата античност на Гунунг Паданг. Те настояват, че селището там евентуално е било издигнато единствено преди 6000 до 7000 години. 

" Данните, които са показани в тази публикация, не дават никаква опора за окончателното му умозаключение – това, че селището е извънредно остаряло. И въпреки всичко това е повода за заглавията ", сподели Флинт Дибъл, археолог от Кардифския университет. " Много съм сюрпризиран, че този документ беше оповестен подобен, какъвто е ". 

Негодуванието от този момент принуди редакторите на Archaeological Prospection да стартират следствие. 

" Разследването преглежда опасенията, повдигнати от трети страни по отношение на научното наличие на нашата публикация. Ние сме интензивно ангажирани с разрешаването на тези опасения ", призна предходната седмица главният създател на публикацията – геологът проф. Дани Хилман Натавиджаджа от Националната организация за проучвания и нововъведения на Индонезия.

Споровете бяха подхранвани от откритието, че документът е бил поправен от противоречивия английски публицист Греъм Хенкок. Той твърди, че в миналото комплицирана антична просвета, след това унищожена при галактически случай, е донесла просвета, технологии, земеделие и монументална архитектура на примитивните хора, населили света след последната ледникова ера. Гунунг Паданг може да бъде образец за тяхната " ръчна работа ", допусна той в поредицата си в Netflix, Древен апокалипсис. 

Повечето учени осмиват тези хрумвания. 

" Той се базира на легенди, фантастични и постоянно неправилни тълкования на археологически обекти ", сподели геологът Марк Дефант. 

Или както Бил Фарли, археолог от Държавния университет на Южен Кънектикът в Ню Хейвън, съобщи: " Теория, съгласно която група антични мъдреци са ни научили на всичко, което знаем, опростява историята до жестоко равнище и също ограбва коренното население от изказванието, че са са развили своя лична антична просвета и комплицирани занаяти ". 

Натавиджаджа сподели пред Observer предходната седмица, че счита концепциите на Хенкок за " рационална работна догадка ". 

Сгушен измежду бананови палми и чаени плантации, на над 900 м над морското ниво и на 75 благи южно от Джакарта, Гунунг Паданг се състои от поредност от каменни тераси, ситуирани на върха на изгаснал вулкан. Фрагменти от керамика допускат, че мястото е на няколко хиляди години. 

Въпреки това, ученият и неговият екип настояват, че посредством потреблението на радар, проникващ в земята, е станало ясно, че под главната постройка има няколко по-дълбоки пласта, основани от индивида, като най-долният от тях– втвърдено ядро от лава – демонстрира признаци, че е бил " подробно изваян ". 

Екипът оповестява, че почвени проби, извлечени от материал, продънен от хълма надълбоко под мястото, са датирани на възраст от 27 000 до 16 000 години, като по-късните добавки се считат за към 8 000 години. Екипът заключава, че Гунунг Паданг носи ясни доказателства, че построяването му може да бъде проследено обратно до 25 000 години или повече, във време, когато планетата към момента е била в последния ледников интервал. 

Но изказванието беше опровергано от Дибъл и други учени. Те показват, че Натавиджаджа и неговият екип не дават доказателства, че заровеният материал е изработен от хора. Те споделят, че може да е на повече от 20 000 години, само че евентуално е с натурален генезис, защото няма доказателства за каквото и да е човешко наличие - като откъс от кост или артефакт - в почвата. 

" Ако отидете в Уестминстърския замък и пуснете ядро на седем метра в земята и извадите проба от почвата, може да го датирате на 40 000 години ", сподели Дибъл. " Но това не значи, че Уестминстърският замък е издигнат преди 40 000 години от антични хора. Това просто значи, че там долу има въглерод, който е на 40 000 години. Изключително е, че този документ беше оповестен ". 

Натавиджаджа отбрани работата на екипа си.

" Наблюденията, които образуват крайъгълния камък на нашето проучване, са подкрепени от подробен разбор на експозицията, изкопни стени, изследвания за продупчване на ядка и интегрирани всеобхватни геофизични изследвания ", сподели той пред Observer. 

Това не е признато от други откриватели. " Това изказване включва осъществяване на голям, голям скок от данните, които имат, които в най-хубавия случай са завладяващи, до голямо умозаключение за пирамида, заровена надълбоко подземен ", сподели Фарли. 

" Той е в действителност, в действителност слаб и мисля, че е доста рационално този документ да бъде разследван. Не беше почтено за издание и нямаше да ме шокира, в случай че в последна сметка бъде отдръпнат ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР