Това беше. Благодаря ви от укритията на Азовстал – мястото

...
Това беше. Благодаря ви от укритията на Азовстал – мястото
Коментари Харесай

`Фотографът` на полка: Азовстал – мястото на моята смърт и на моя живот -

" Това беше. Благодаря ви от укритията на Азовстал – мястото на моята гибел и на моя живот. " - по този начин написа в петък сутринта в профила си в туитър украинският войник от полка Азов Дмитрий Казацки, позивна Орест, който през дните на отбраната беше „ фотографът “ на полка и светът виждаше картините на протичащото се в подземията на Азовстал през неговите очи и неговия обектив. За край Орест още веднъж пусна две фотоси с празните отломки на комбината, а съветският уебсайт „ Медуза “ напомня в своя обява най-ярките фрагменти, които Казацки даде на света.

В петък следобяд се появиха непотвърдени от украинската страна информации на съветски военни източници, че от територията Азовстал са излезли командирът Денис Прокопенко, който по-рано денем разгласява видео от комбината, и заместникът му Святослав Паламар – Калина. Къде се намира Орест и дали се е предал на съветските военни, контролиращи Мариупол към този момент не е известно.

Под известието си от сутринта Казацки направи и коментар:

„ Между другото, до момента в който съм в плен, ще ви качвам фотоси с най-хубаво качество, изпращайте ги за всички журналистически награди и фотоконкурси, в случай че печеля нещо, ще е доста хубаво след излизането ми. Благодаря на всички за вашата поддръжка. До скоро! ", написа боецът под снимките и разгласява линк към с предходните си фотоси от Азовстал. Възможно е да има включена синхронизация с акаунта си в Google и да разчита, че идващите фрагменти, които ще направи, автоматизирано ще се качат в Гугъл, в случай че има достъп до интернет. Последните две фотоси са качени от самия него в 15:04 в петък по киевско време.

Кой е Орест? Според локалните медии Дмитрий Казацки е на 26 години е роден в Житомирска област.
До 2014 година Казацки учи политология в Острожката академия в Ровненската област на Украйна, а по-късно постъпва в Националната армия. „ Хромадске “ написа, че Орест е служил в Мариупол от 2015 година, а през 2017 година се причислява към полка Азов. Там дава отговор за пресслужбата на полка, настояват украинският Vogue и телевизионният канал „ 1 + 1 “.

В Украйна назовават Козацки „ очите и гласът на Азовстал “. На 10 май, на фона на опитите на съветските военни да завладяват завода, полкът Азов разгласява фоторепортаж на Орест, основните герои на който бяха ранените бранители на Азовстал.

На 16 май друга фотография на, идваща от счупения покрив на завода, получи десетки хиляди споделяния в обществените мрежи, а потребителите и сложиха заглавието„ Светлината ще победи ", други " Ангелът от Азовстал "

16.05.22 Азовсталь
— Орест (@Kozatsky_D)
Козацки стана прочут и с осъществяването си на песента „ Стефания “ на украинската рап група Kalush Orchestra, която завоюва Евровизия 2022. Ден след успеха на Украйна в състезанието, Орест разгласява видео, на което пее песента в руините на Азовстал под звуците на артилерийския обстрел.

Привітав KALUSH ORCHESTRA з перемогою на Євробаченні з самого серця Маріуполя
— Орест (@Kozatsky_D)
Украинските военни държаха отбраната на Азовстал от средата на март. На 16 май започнаха да напущат обсадения комбинат. По последни данни на Министерството на защитата на Руската федерация в плен са се предали над 1900 украински бойци.

Самите бранители на Азовстал споделиха на два пъти, че напущат позициите си по заповед на командването. Украинската страна съвсем не коментира излизането на азовци и частите на националната армия и гранични войски от комбината. Киев не употребява и думата " пленници " във връзка с бойците от Азовстал, а в известията участва словосъчетанието „ избавителна интервенция “. Украйна се надява, че ще успее да замени бранителите на Азовстал против съветски военнопленници.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР