Това бе значката, с която стотици съдии протестираха пред Съдебната

...
Това бе значката, с която стотици съдии протестираха пред Съдебната
Коментари Харесай

Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната реформа


Това бе значката, с която стотици съдии стачкуваха пред Съдебната палата в София след " опраскването " на конституционните промени

Консултативният съвет на европейските съдии настоя за анулация на част от последните промени в Закона за правосъдна власт поради сериозния риск от засягане на независимостта на съда в България. Организацията е съвещателен орган на Съвета на Европа. Тя бе сезирана от Съюза на съдиите в България (ССБ) за импортирания през лятото абсурден законопроект, който предвиждаше възбрана за външно финансиране на съсловните организации.

Поставени под мощен вътрешен и външен напън, ръководещите се отхвърлиха от законопроекта си, създаден по модела на Путин в Русия, да не разрешават западното финансиране за магистратските организации. За сметка на това бяха прокарани редица други противоречиви правила. Магистратите бяха задължени да заявяват пред Висшия правосъден съвет (ВСС) в какви съсловни организации членуват. Отделно беше гласувана смяна в закона, която планува магистратите да бъдат отстранявани от служба автоматизирано при покачване на обвиняване за осъществено закононарушение.

Декларирането на участие в съсловни организации дава опция на Висш съдебен съвет да профилира магистратите, когато взема решение по какъв начин да продължи кариерата им. През последните години известни членове на ССБ пострадаха съществено поради своите позиции в поддръжка на по-радикални промени.

Преди няколко години някогашният ръководител на ССБ Мирослава Тодорова беше уволнена поради забавени каузи, а намесата на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов в този случай бе забележима. За сходни забавяния по каузи фамилната другарка на Цветанов Владимира Янева се отърва със " забележка " и продължи да управлява Софийския градски съд. Казусите с Тодорова и Янева се развиха едновременно.

Три години по-късно Висш съдебен съвет на два пъти отхвърли без претекстове кандидатурата на някогашния представител на ССБ Нели Куцкова за ръководител на Софийския апелативен съд. След смяната в закона " профилирането " на съдии ще е допустимо и за по-малко известните членове на ССБ.

" Като се има поради главното право на съдиите на свободно образуване и присъединение към сдружения на съдии, останалите управляващи би трябвало да демонстрират оптималната въздържаност в това отношение. На съдиите не би трябвало да бъдат задължавани да заявяват участието си в такива сдружения. Задължаването на съдиите да заявяват участието си в съдийски сдружения може да бъде обсъждано като интервенция в правото им на свободно образуване и присъединение към такива организации, която има вцепеняващ резултат върху независимостта на правосъдната власт ", се споделя в позицията на Консултативния съвет на европейските съдии.

Отстраняването на общо съображение

Възможността да се отстраняват от работа съдии след повдигането на обвиняване от прокурор също повдигна редица въпроси. Преди месец Венецианската комисия насочи съществени рецензии към поправките в правосъдния закон и те бяха отчасти ревизирани.

С измененията от лятото се реши магистратите да бъдат отстранявани от работа за всякакво закононарушение от общ темперамент. Преди това отстраняването се постановяваше само, в случай че обвиняването е за закононарушение, обвързвано с правораздаването. Промените в закона дадоха опция за скалъпване на всевъзможни обвинявания против неуместни съдии за да бъдат отстранени от работа. Това може да се употребява и за напън върху съдии от страна на прокуратурата (която е страна в процеса – б.р.) по значими каузи.

След рецензията на Венецианската комисия депутатите взеха решение, че Висш съдебен съвет въпреки всичко " може " да не отстранява съдии автоматизирано. Въпреки това текстовете не престават да будят терзания. Една от аргументите е, че Висш съдебен съвет " може " да реши и да не изслуша засегнатия магистрат.

" Необходимостта от нерешителност във връзка с признаването на наказателната отговорност на съдиите, и изключително на дисциплинарни санкции като премахване от служба и уволняване, произтича от нуждата от отстояване на правосъдната самостоятелност и независимост от непозволено външно въздействие. Разпоредбата, предвиждаща премахване от служба на съдии или прокурори, когато бъдат привлечени като обвинени в осъществяване на съзнателно закононарушение от общ темперамент, не подхожда на европейските стандарти за правосъдната власт ", се споделя в позиция на Консултативния съвет на европейските съдии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР