Това бе обявено по време на среща между институции и

...
Това бе обявено по време на среща между институции и
Коментари Харесай

Създаването на веломаршрут между България и Румъния ще бъде основен приоритет през следващите няколко години

Това бе оповестено по време на среща сред институции и неправителствения бранш от двете страни, в която участваха и представители на Областна администрация – Русе. Очакванията са до 2029-а да се изградят към 200 километра специфична колоездачна инфраструктура, като тя да бъде употребена от най-малко 5000 души годишно. Фокус ще бъде подложен и върху развиването на културния туризъм. Сред заложените знаците е планувана и поддръжка за общо 18 културни и туристически обекти, като не по-малко внимание ще бъде обърнато и съпътстващата инфраструктура. Всичко това би трябвало да се случи посредством финансиране по програмата за съдействие сред България и Румъния – Interreg VI-A. На процедура задачата е доизграждане на Евровело маршрут 6, който ще способства за развиването на граничната зона посредством многосекторни интервенции. Велосипедният маршрут има забележителен капацитет за привличане на нови гости и за основаване и консолидиране на марка за района като изцяло завещание. Според регионалния шеф Анатоли Станев създаването на планове в тази сфера ще има изцяло позитивно влияние върху хората от трансграничната зона.

Освен това съгласно него по този начин ще се подкрепи дребния и междинен бизнес в пограничните региони на двете страни. Припомняме, че по последни данни страната ни е измежду първите външнотърговски сътрудници на Румъния. По неокончателни данни стокообменът за 2022-а е достигнал 7,5 милиарда евро, което е с над 10% повече по отношение на 2021 година. Същевременно преди дни стана ясно, че през идващите 5 години ще бъдат обезпечени над 200 милона евро за развиването на трансграничното съдействие сред двете страни в съвсем всички сфери от публичния живот.

При създаването на плановете, акцентът ще бъде подложен върху развиването на нужната велосипедна инфраструктура, в това число на ограниченията за сигурност, както и на построяването на пунктове за първа помощ и обслужване. Приоритет ще се дава на планови хрумвания, осигуряващи връзка с туристически атракции – културни обекти, обекти на естественото завещание и с други транспортни средства. Изграждането на нова инфраструктура, реконструкцията или модернизацията на съответните пътни сектори също ще бъде на фокус. С оглед на спазването на стандартите, свързани със системите за пътна сигнализация и/или в допълнение развиване на инфраструктурата, предопределена за велосипедисти и пешеходци, ще могат да се построяват даже тунели, обходни пътища, мостове, надлези, пътеки и предпазени велосипедни алеи. Препоръчително е и обезпечаването на ефикасни връзки и достъп до и от други транспортни средства, в това число пристанища и железопътни гари посредством адаптиране на инфраструктурата, както и обезпечаване на подобаващи условия за настаняване, изхранване, а също и основаване на зони за отмора и отдих. Не по-малко внимание ще бъде отделено и на обезпечаването на съответна връзка и информация, онлайн и по маршрута, в това число създаването на мобилни приложения за велосипедисти. Обмисля се и насърчаването на вложения в икономическата конкурентоспособност на локалния бизнес, в това число, само че освен: изграждане/модернизиране на индустриални уреди, доставка на съответното съоръжение и прекосяване към по-широка приложимост на цифрови технологии. Ще се работи и за основаването на общи артикули и услуги за историческо, естествено и културно завещание, разширение и възстановяване на услугите, ориентиране към нови пазари и основаване на работни места в трансграничния регион, в това число посредством основаване на място и онлайн магазини, изключително за традиционни/местни артикули /местна храна, самун, вино, сирене, роза, лавандула, мед и др./.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР