Това бе доста неочаквано: в края на май 2021-а иначе

...
Това бе доста неочаквано: в края на май 2021-а иначе
Коментари Харесай

Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран за президент на Германия

Това бе много ненадейно: в края на май 2021-а другояче много сдържаният Франк-Валтер Щайнмайер разгласи, че ще се кандидатира още един път за най-високия държавен пост. Тогава той аргументира това свое решение с желанието си да води страната напред към бъдещето. По думите му, в сегашната пандемия, донесла " премеждия и тъга ", Германия се намира в " повратна точка ". Той би желал " да помогне раните да заздравеят ", съобщи Щайнмайер.

Президент за още пет години. Той не пожела да чака, до момента в който го повдигнат за още един мандат, каквато е практиката. И стана президент за още пет години.

Щайнмайер заложи на риска и завоюва. Социалдемократът бе подсилен от всички партии в ръководещата коалиция - от ГСДП, от Свободната демократическа партия и от Зелените. Даже и консерваторите от ХДС/ХСС му засвидетелстваха доверието си и се отхвърлиха да издигат собствен претендент за поста.

Диалог, единение, спор

През първия си петгодишен мандат Франк-Валтер Щайнмайер сподели, че може да бъде обединител и медиатор. Че е човек, който умее да търси разговора и - изключително в спешни времена - намира правилния звук.

По време на пандемията той се наложи като основател на полемики по горещите публични тематики, в които участваха и политици от дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия ". На последната такава полемика от началото на януари т.г. тематиката бе " за " и " срещу " наложителните имунизации. Поканени бяха и представители на антиваксърите.

Самият Щайнмайер не зае ясна позиция по въпроса. В началото на полемиката той посочи: " Като федерален президент няма да се нареждам в този спор за наложителните имунизации ". И по този начин пропусна още веднъж шанса да покаже кураж, да направи изказване и да даде опция на обществото да спори по тематиката. Той водеше диалога доста рутинирано, без нападки и провокации. Както се е проявявал през целия си първи мандат като президент.

Срещу забравата на историята и против десния популизъм

Франк-Валтер Щайнмайер доближава кулминационната точка на политическата си кариера при започване на 2017-а година. Тогава - през февруари - той за първи път бе определен за президент на Федералната република, освен това още при първото гласоподаване. Той одобри избора с типичната за него усмивка, след което показа политическата си стратегия: против забравата на историята и против десния популизъм.

Може и да няма място за паника, само че популистите нажежават дебата като създават " фойерверки със своите плашила ", съобщи във встъпителната си тирада Щайнмайер, без обаче да показва поименно " Алтернатива за Германия ".

Четвъртият кабинет на Меркел - шедьовърът на Щайнмайер

Истинският тест за него пристигна няколко месеца по-късно, когато след парламентарните избори през есента на 2017-а година водачите на партиите не съумяха да се договорят за ръководеща коалиция и даже се обрисуваха нови избори. Социалдемократите на Щайнмайер просто не желаеха повече да ръководят в съюз с консерваторите от ХДС/ХСС.

Тогава Щайнмайер излезе с апел към тях да се отнесат съществено към изборните резултати и да се договорят за работещо държавно управление. И пожъна триумф: през март 2018-а бе формиран четвъртият кабинет на канцлерката Меркел - с присъединяване на Социалдемократическата партия. В цялата история на Федералната република няма различен случай на такова сполучливо ходатайство от страна на федералния президент, който по Конституция има най-вече представителни функционалности във вътрешната и външната политика.

Президент с огромно сърце

Франк-Валтер Щайнмайер произлиза от семейство на дърводелец и работничка във фабрика. Роден е в Детмолд, приключил е право, а по-късно получава и докторска степен. През 1975-а година влиза в Социалдемократическата партия.

С бъдещата си брачна половинка се среща в университета - Елке Бюденбендер също е следвала право. С нея е обвързван и един епизод, с който Щайнмайер печели благосклонностите на германците: в края на 2010-а година той подарява един от бъбреците си на своята болна брачна половинка. " Това нито е геройска постъпка, нито е подарък за брачната половинка ми ", съобщи тогава Щайнмайер.

Откритие на Герхард Шрьодер

Политическият гений на Франк-Валтер Щайнмайер е видян от Герхард Шрьодер доста рано - още преди той да бъде определен за канцлер на Германия. Шрьодер става негов наставник и го назначава за началник на канцеларията си. През 2015-а година канцлерката Ангела Меркел му поверява поста външен министър в съдружното държавно управление на ХДС/ХСС и ГСДП.

Тогава Щайнмайер прави и идната смела крачка на огромната политическа сцена - на изборите за Бундестаг през 2009-а той излиза против Ангела Меркел в конкуренцията за канцлерския пост. Но се проваля съществено: тогава социалдемократите взимат единствено 23 % от гласовете, което е най-лошият им избирателен резултат от Втората международна война насам. " Този резултат е неприятен ден за немската социалдемокрация ", съобщи тогава Щайнмайер.

На прага на втория мандат

В момента той е на 66 години. Като държавен глава е държал речи из цялата страна и е пътувал близо 100 пътувания в чужбина, в това число в България. Радва се на необятна поддръжка както измежду политиците, по този начин и в обществото. Допитване от средата на януари сподели, че 86 % от германците считат, че федералният президент " си прави работата по-скоро добре ". А цели 81 % са на мнението, че би трябвало да остане на поста си. Неговите мощни страни са спокойствието и хладнокръвието. Може пък през втория си мандат да се трансформира и във визионер - ще има разполагаем цели пет години за задачата.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР