Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари

...
Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари
Коментари Харесай

Нов закон ще пореже тотално пушачите, ограниченията са безрпецедентни

Тотална възбрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити публични пространства, туристически обекти, заведения за хранене и развлечения. Това оферират промени в Закона за здравето, които бяха оповестени за публично разискване. С тях се вкарва нова формулировка а понятието „ закрито публично място “, защото от въвеждането на възбраната през 2012 година, има голям брой нарушавания, които се изясняват с случайното пояснение на формулировката в закона, написа " Труд "..

За да няма повече спорни тълкувания, нормативната уредба прецизира, че под „ закрито публично място “ се схваща „ всяко пространство, покрито с покрив и оградено с минимум три стени/страни, без значение от съществуването на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, употребен за покрива, стените/страните и без оглед на това дали структурата е непрекъсната или краткотрайна “. Успоредно с това се предлага разширение на кръга на контролните органи, които да откриват нарушаванията.

Освен за цигари те към този момент ще глобяват и за приложимост на „ произведения за водна лула, несъдържащи тютюн “. Освен алкохол и цигари, както е сега, на деца към този момент няма да се продават никакви произведения, свързани с тютюневите – електронни цигари, контейнери за неведнъж пълнене, несъдържащи тютюн. Освен това ясно се формулира и виновността на едноличния търговец, на чиято територия е открито нарушаване. Предвижда се и въвеждане на насилствена административна мярка – прекъсване употребата на обекта за избран период при положение на наново нарушаване.

Целта на измененията е „ да се разшири обсегът на възбраната за тютюнопушене в закритите публични места и на някои открити публични места, като се регламентира наред със възбраната за тютюнопушене и възбрана за пушене на произведения за водна лула, несъдържащи тютюн “, се показва в претекстовете към проектозакона. Пушенето води до увреждане дихателната система, сърдечно-съдовата система, устната празнина и зъбите, се добавя още в уредбата.

Едномесечният период за публично разискване на законопроекта на процедура ще изтече дружно с лятната почивка на Народното събрание. По данни от интернационално проучване на Световната здравна организация, извършено 2013 – 2014 година, България се подрежда на пето място измежду 42 страни по пушене на наргиле най-малко един път седмично измежду 11-13-годишни възпитаници, и на второ място по пушене един път седмично от 15-годишните.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР