Торта с бишкоти и плодове - десерт за добро настроение

...
Торта с бишкоти и плодове - десерт за добро настроение
Коментари Харесай

Бишкотена торта с карамелизирани плодове

Торта с бишкоти и плодове - десерт за положително въодушевление и усмивки

Необходими Продукти

● бишкоти - 2 пакета
● какаови бисквити - 1 отново. Закуска

За крем Шантили


● жълтъци - 4 бр.
● прясно мляко - 750 мл
● царевично нишесте - 60 г
● захар - 130 г
● ванилия - 1 ч.л., дестилат
● лимони - 1 бр., кората от цитруса
● течна сметана - 250 мл

За карамела


● компот - 1 бр. от белени праскови, по рецепта
● сметана - 30 мл
● бразилски орехи - 100 г
● кафява захар - 2 с.л.
● бял шоколад - 80 г

Начин на подготвяне

Този доста лек и тънък сладкиш с бухнал и топящ се в устата гальовен крем е напълно подобаващ за студените есенни дни, когато на открито е дъждовно и недружелюбно. Ще ви зареди с сила и положително въодушевление.

Първо, започваме с приготвянето на крема. В подобаващ съд смесваме захарта и жълтъците. Разбиваме сместа, до момента в който захарта се стопи, като последователно прибавяме нишестето и ваниловия мирис. Прибавяме по малко от прясното мляко, към 120 мл.

Останалото мляко изсипваме в касерола и загряваме на умерена температура. В него авансово съм настъргана на ситно кората на лимона.

След като се затопли, го отстраняваме от котлона и го изсипваме на тънка струйка към жълтъците, като разрушаваме непрестанно, до момента в който сместа се темперира.

Връщаме съда назад на котлона, като термичната обработка на крема е на доста ниска температура. Разбъркваме пламенно, до момента в който кремът стане равен и се сгъсти задоволително. Отстраняваме го от огъня, покриваме съда със стреч фолио и оставяме крема да се охлади изцяло.

Пристъпваме с разбиването на сметаната, като не забравяме, че тя би трябвало да е студена, от хладилника.

Сложете една ванилия и пудра захар (ако не е сладка) и разбийте с миксер. С помощта на сладкарска лопатка деликатно разбъркайте крема и сметаната.

Получава се необикновено пухкава и въздушна кремообразна текстура, подготвена за нанасяне върху блатове, бисквити, бишкоти или шприцоване върху сладкиши.

Кремът е подготвен и сме подготвени да сглобяваме тортата.

Приготвяме си бишкотите, какаовите бисквити, 1/3 от сиропа на компота, 3-4 праскови, нарязани на тънки шайби, настъргания бял шоколад и охладения крем.

Нанасяме тъничък пласт от крема по дъното на формата. Първият пласт е от бишкоти, които леко топваме в прасковения сироп. Върху тях нанасяме от крема, а върху него подреждаме нарязаните праскови.

Вторият слой е още веднъж от бишкоти, които покриваме с крема. Третият слой подреждаме от какаовите бисквити, напоени за малко в сиропа, ей така за цвят. Подреждаме още веднъж праскови и покриваме с крем.

Накрая приключваме тортата с бишкотен слой, затрупан с крем, като не забравяме да оставим към 4-5 с.л. от него.

Покриваме формата със стреч фолио и я оставяме за 24 часа в хладилника, с цел да стегне.

На идващия ден подготвяме карамелизираните праскови.

В бездънен тиган изсипваме сиропа от компота (той е доста сладостен, тъкмо за такива десерти). Прасковите, с изключение на за по-деликатната наслада в десерта, способстват и за неговата ефирност.

Оставяме го на ниска температура, с цел да се редуцира. В края на сгъстяването прибавяме кафявата захар. Когато карамелът промени цвета си прибавяме сметаната. Сосът се редуцира още 5-7 минути и слагаме белените праскови.

Карамелизираме ги от двете страни и ги слагаме в паница.

Карамелената примес изсипваме върху леко намазнена хартия за печене. Посипваме нарязаните на едро ядки от бразилския орех (най-вкусна е със бадеми или орехи, само че не разполагах с тях в момента).

Изваждаме охладената бисквитена торта от формата. С останалия крем заглаждаме облата част на тортата, където залепваме бишкотите.

Посипваме десерта с бял шоколад. Върху него разполагаме карамелизираните праскови, а сред тях посипваме обилно карамеления сироп и ядките.

Греховната бишкотена торта с карамелизирани плодове завързваме с панделка, чийто цвят избрах със златистия прасковен карамел.

Поднасяте бишкотената торта охладена и с чашка ликьор, на инат на дъждовното време.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР