Тордесиляс - малък град на брега на река Дуоро в

...
Тордесиляс - малък град на брега на река Дуоро в
Коментари Харесай

Градът, който раздели света на две

Тордесиляс - дребен град на брега на река Дуоро в провинция Валядолид на Испания, на пръв взор наподобява напълно елементарен. Има остарял квартал с добре непокътнат площад Plaza Mayor, има и църкви, датиращи от средновековието. Но споменете ли името Тордесиляс в Сао Пауло, Бразилия, в Картахена в Колумбия или в различен централоамерикански или южноамерикански град, всички незабавно ще се сетят за него, написа lifestyle.

Но за какво популацията на Южна Америка ще знае за дребен град в провинция на Испания? Причината е, че през 1494 година Испания (тогава Кралство Кастилия) и Португалия вземат решение да си разделят земите, включително на Северна и Южна Америка, въпреки и към момента неразучени изцяло.

 Снимка 349924

По този метод се основават условия Бразилия да се трансформира в единствената португалоговоряща страна в двете Америки. Местоположението на Тордесиляс евентуално е повода, трансформирала града идеално място за договарянията за фамозния исторически Договор от Тордесиляс.

 Снимка 349918

Според този контракт се дефинира линия, която пресича въображаемо меридиално Атлантическия океан, с цел да се разделят всички територии на новите земи (някои неизследвани) сред Испания и Португалия. Мислената разграничителна линия е условна, само че прокарването ѝ има значение за обезвреждане на зараждащите спорове сред страните във връзка с последвалите Велики географски открития.

Когато през 1500 година Педру Кабрал открива Бразилия, излиза наяве, че тя към този момент е подарена от Испания на Португалия, защото " разграничителния меридиан " от Договора от Тордесиляс е изместил бъдещите ѝ владения на запад.

 Снимка 349921

" За по-голямата част от бразилския народ през днешния ден Договорът от Тордесиляс значи декларация, че португалската корона може да завладее " незнайните западни земи ", споделя Ана Паула Торес Мегиани, професор по Иберийска история в Университета на Сао Пауло, пред BBC.

" Но това е основен исторически миг и за схващане на връзките на владичество и надмощие сред Европа и света ", заключва историчката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР