ТОПСПОРТ продължава да представя отборите, които се класираха на финалите

...
ТОПСПОРТ продължава да представя отборите, които се класираха на финалите
Коментари Харесай

Италия - Европейският футболен трон изглежда трудна, но не и непостижима цел

ТОПСПОРТ продължава да показва тимовете, които се класираха на финалите на Европейското състезание. Големият футболен шампионат стартира на 11-и юни, а през днешния ден е ред на любимеца в група " А " - Италия. Въпреки големите си обичаи в конкуренцията, " Скуадра адзура " има едвам една купа от далечната 1968 година. През това лято селекцията на Роберто Манчини е решена на всичко, с цел да зарадва своите сънародници с ново отличие, което да увековечи това извънредно мощно потомство от италиански футболисти. Да не забравяме, че дуелите им от груповата фаза ще се проведат пред аудитория на митичния " Олимпико ", което вдъхва спомагателна мотивация за постигането на нещо огромно.
 Турция: Младата генерация е подготвена за нов героизъм
Турция: Младата генерация е подготвена за нов героизъм

Южните ни съседи са един от тимовете на Евро 2020, които могат да поднесат изненада

ПЪТЯТ ДО ЕВРО 2020

Едва ли има огромно интернационално състезание, в което националният отбор на Италия да не е в ролята на любимец. Понякога справедливо, от време на време не, " адзурите " са привикнали с непрестанните високи упования на своите тифози. В България като че ли имаме настоящо наблюдаване върху качествата на " скуадрата " предвид на това, че " лъвовете " на Ясен Петров попаднаха в една квалификационна група с италианците за Мондиал 2022. Наскоро " трикольорите " домакинстваха на " Васил Левски " и изгубиха с 0:2, като дуелът беше белязан от класическото показване на противника - нападателен, само че в същото време и безпределно тактически образован футбол, имащ за цел постигането на успеха, пък било то и с по-прагматичен резултат.
 Снимка 524505
Източник:

По пътя си към Евро 2020, Италия образно потвърди за какво сега е считана за един от националните отбори в най-хубава форма. Макар и да имаха шанс с квалификационната си група J - Финландия, Гърция, Босна, Армения и Лихтенщайн, момчетата на Манчини демонстрираха отговорно държание във всяка една среща и финишираха безапелационно на първото място с 10 победи от 10 дуела. Само Белгия съумя да сътвори същото по пътя си към европейските финали.
 Марко Верати подготвен едвам за 1/8-финалите на Европейското състезание
Верати подготвен едвам за 1/8-финалите на Европейското състезание

Той пропусна Евро 2016 още веднъж поради травма

Италианците означиха 37 гола в квалификациите, което е следващото доказателство за това, че самият футбол в тази страна към този момент не е предпочитано отбранителен. По това може да се съди и от постигнатите разгромни победи 6:0 и 5:0 над Лихтенщайн, както и умопомрачителното 9:1 против Армения.
 Снимка 505965
Източник:

Любопитно е, че гореспоменатата численост попадения беше разпределена сред 18 футболисти! А това е несъмнено е знак за изключителната вариативност в състава на Манчини. Едва с пет гола, в голмайстор на тима се трансформира звездата на Торино - Андреа Белоти.

До първия дуел с Турция на " Олимпико ", Италия ще изиграе две контролни срещи. Първата от тях е на 28 май против Сан Марино в Каляри, а другата, на 4 юни, където противник ще е Чехия.

ТРЕНЬОРЪТ

След големия неуспех с неучастието на Мондиал 2018, от италианската футболна федерация взеха решението да доверят държавния отбор в ръцете на Роберто Манчини. Специалистът подписа своя контракт на 14 май, 2018 година, когато " скуадрата " заемаше най-ниското място в ранглистата на ФИФА в цялата си история - №20. Дебютът му пристигна при победа с 2:1 в контролна среща със Саудитска Арабия.
 Снимка 524504
Източник:

Легендарният стрелец трябваше да премине през незадоволително показване в шампионата Лига на нациите и много рецензии в локалната преса, преди да наложи своята футболна философия в италианския отбор.
 Ветеранът Ариен Робен желае да играе на Евро 2020
Ветеранът Ариен Робен желае да играе на Евро 2020

" Ако Франк де Бур ми се обади, ще кажа " Да "

След неуверените първи стъпки, Манчини трансформира " адзурите " в същинска машина за победи. Последното проваляне, и едвам второто под негово управление, датира от към този момент далечния 10 септември, 2018 година, когато италианците губят с 0:1 от Португалия в Лига на нациите 2019.

Оттам насетне започва и страховитата поредност на националния тим, която води със себе си 25 следващи дуела без проваляне. От тях 19 победи и едвам шест равенства!

Какво повече да кажем за работата на Манчини!

Специалистът гладко съумя да извърши промяна на поколенията в италианските редици, а също по този начин не пропуща да даде късмет и на всеки един по-изявен футболист в Серия " А ". Точно това обаче ще затрудни оптимално и избора му на двадесет и шестимата, които ще бранят националната чест на Евро 2020.
 Снимка 524802
Източник:

В навечерието на шампионата се чака Манчини да подпише нов контракт, който да бъде за период от пет години, а заплатата му за 12 месеца да бъде в размер на 3 млн. евро.

ГОЛМАЙСТОРЪТ

Сегашното потомство на Италия може да се гордее с двама извънредно мощни централни нападатели. Става въпрос за Андреа Белоти (Торино) и Чиро Имобиле (Лацио). За първия към този момент обявихме, че стана голмайстор за своите по пътя към Евро 2020, до момента в който Чиро започва стремително квалификациите за Мондиал 2022.
 Дидие Дешан: Карим Бензема в националния тим? Аз не съм Дядо Коледа...
Дешан: Карим в националния тим? Аз не съм Дядо Коледа...

Очаква се някогашният национал да разгласи първичния лист на 18 май

Именно Имобиле наподобява и лек любимец в борбата за титулярното място на Европейското. Кавалерът на " Златната обувка " се радва на следващ мощен сезон за своя Лацио, до момента в който формата на Белоти внезапно спадна в унисон на тъгата, която е цялата акция 2020/21 за обичания му Торино.
 Снимка 285179
Източник:

Конкуренцията сред двамата е изравнена и при маркираните попадения за родината - 12 на 11 в интерес на Имобиле. Изстрели в мрежата могат да се чакат и от Лоренцо Инсине, само че звездата на Наполи по-скоро ще бъде претрупан с виновната задача да провежда творчеството в италианското нахлуване.

Твърде евентуално е Манчини да се подсигури с повиквателна и за трети централен нападател, като за нея би трябвало да спорят Мойс Кийн (ПСЖ) и Джакомо Распадори от Сасуоло.
 Снимка 530905
Източник:

СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

С оглед на всичко, което прочетохте до този миг наподобява, че Италия е тим, който не има слаби страни. Притесненията за " адзурите " обаче биха могли да дойдат по няколко посоки. Първото от тях е обвързвано с неналичието на мачове през тези две години против съперници, които са от ранга на италианците. Съперниците в квалификациите и контролите, измежду които и нашата България, по-скоро основават подправен ореол на " скударата ", което несъмнено не е в техен интерес.
 Разширеният състав на Русия за Евро 2020
Разширеният състав на Русия за Евро 2020

Черчесов разгласи своите избраници

Откакто Манчини е отпред, Италия има едвам две победи, за които бихме могли да кажем, че са по-престижни. Всички те са от шампионата Лига на нациите 2020 - освен това против Нидерландия (1:0) и Полша (2:0). А неналичието на задоволително игрови темп против огромните любимци, може да се окаже съдбовно и в по-нататъшните етапи на Евро 2020, където към този момент ще дебнат Германия, Англия, Испания, Франция...
 Снимка 524726
Източник:

Напрежение във футболистите на Манчини може да донесе и домакинското преимущество. За огромна част от неговите ученици, Европейското ще бъде техен дебют на сходен конгрес. А предстартовата тресчица се усилва неведнъж, когато би трябвало да се докажеш и пред личните си сънародници.

Силните страни на Италия са свързани най-много с изключителната дълбочина в състава, която има селекцията на Роберто Манчини. Няма да е пресилено, в случай че обявим, че " адзурите " имат по трима равностойни играчи на пост, а това ги прави и извънредно непредвидими за техните съперници.
 Снимка 453095
Източник:

Освен издигнатата в фетиш игра в защита, където Лео Бонучи ще командва своите сътрудници, италианците разполагат с изобретателна халфова линия. Стефано Сенси, Николо Барела, Жоржиньо и Лоренцо Пелегрини, вършат извънредно мощна акция в клубните си тимове, като тази инерция ще бъде употребена и за позитивните им изяви в държавния отбор. По фланговете остротата ще идва от Феде Киеза, Лоренцо Инсине и Федерико Бернардески. Последният минава за любим на Манчини, който настойчиво го постанова в националния тим макар неубедителната му акция в Ювентус.
 Снимка 525182
Източник:

Сигурен титуляр под рамката на вратата пък наподобява Джанлуиджи Донарума, който обаче не се намира в най-стабилно психическо положение поради алтернативата му по отношение на неговия нов контракт с Милан.
 Аймерик Лапорт подценява Франция поради Испания
Аймерик Лапорт подценява Франция поради Испания

Очаква повиквателна за Евро 2020

Очакванията са, че по време на Евро 2020, опити със схемата на игра няма да бъдат правени, като Манчини ще заложи на обичаното си 4-3-3.

ПРОГНОЗА ЗА КЛАСИРАНЕ

Италианците са загадка, когато става въпрос за присъединяване на огромни шампионати. От " Скуадра адзура " може да очаквате всичко. От отпадане в груповата фаза до продобиване на купата...

Имобиле и компания ще имат опцията да вземат участие в откриващия дуел от Евро 2020, където техен конкурент е Турция. Останалите тимове в група " А " са Уелс и Швейцария. По-скоро Италия не би трябвало да има проблем с продължаването си към елиминационната фаза. Очаквам прагматичен футбол и най-малко две минимални победи. А за какво не класиране и с точков актив сред 3 и 4 пункта, типично в техен жанр.
 Снимка 530906
Източник:

Голямото тестване за " Скуадрата " ще пристигна на четвъртфиналите, където се чака и първото съществено предизвикателство за отбора на Манчини. По предварителни сметки това може да бъде Белгия, като тук възможностите несъмнено ще бъдат 50/50. Ако не на този стадий, то присъединяване на Италия би трябвало да завърши най-вече до полуфиналите. Все още този млад отбор не има нужния опит и класа, с цел да се поздрави с втора европейска купа.
 Окончателно: Върджил ван Дайк пропуща Европейското
Окончателно: Върджил ван Дайк пропуща Европейското

" Взех мъчно решение "

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА ЕВРО 2020 (ГРУПА А):

11 юни, 22:00 часа ТУРЦИЯ - ИТАЛИЯ (ст. " Олимпико ", Рим)

16 юни, 22:00 часа ИТАЛИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ (ст. " Олимпико ", Рим)

20 юни, 19:00 часа ИТАЛИЯ - УЕЛС (ст. " Олимпико ", Рим)
 Снимка 530907
Източник:

ИТАЛИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА:

1960 - не взе участие

1964 - не се класира

1968 - ШАМПИОН

1972 - не се класира

1976 - не се класира

1980 - четвърто място

1984 - не се класира

1988 - полуфиналист

1992 - не се класира

1996 - групова фаза

2000 - финалист

2004 - групова фаза

2008 - четвъртфинал

2012 - финалист

2016 - четвъртфинал

Общо: 9 участия, 1 купа, 38 мача (16 победи, 16 равенства, 6 загуби), голова разлика 39:27.
 Снимка 500134
Източник:

ТОП 3

НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ ЗА ИТАЛИЯ:

1 Джанлуиджи Буфон - 176 мача (1997-2018)

2 Фабио Канаваро - 136 мача (1997-2010)

3 Паоло Малдини - 126 мача (1988-2002)
 Полша загуби главен футболист за Евро 2020
Полша загуби главен футболист за Евро 2020

Кжищоф Пьонтек е със строшен гален

НАЙ-МНОГО ГОЛОВЕ ЗА ИТАЛИЯ:

1 Луиджи Рива - 35 гола (1965-1974)

2 Джузепе Меаца - 33 гола (1930 - 1939)

3 Силвио Пиола - 30 гола (1935 - 1952)
 Снимка 494946
Източник:

РАЗШИРЕН СЪСТАВ НА ИТАЛИЯ ЗА ЕВРО 2020



Вратари:

Алесио Краньо (Каляри), Джанлуиджи Донарума (Милан), Алекс Мерет (Наполи), Салваторе Сиригу (Торино)

Защитници :

Франческо Ачерби, Мануел Лазари (Лацио), Алесандро Бастони (Интер), Кристиано Бираги (Фиорентина), Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини (Ювентус), Джовани ди Лоренцо (Наполи), Алесандро Флоренци (ПСЖ), Джанлука Манчини, Леонардо Спинацола (Рома), Рафаел Толой (Аталанта)

Полузащитници :

Николо Барела, Стефано Сенси (Интер), Гаетано Кастровили (Фиорентина), Брайън Кристанте, Лоренцо Пелегрини (Рома), Мануел Локатели (Сасуоло), Матео Песина (Аталанта), Марко Верати (ПСЖ)

Нападатели :

Андреа Белоти (Торино), Доменико Берарди, Джакомо Распадори (Сасуоло), Федерико Бернардески, Федерико Киеза (Ювентус), Винченцо Грифо (Фрайбург), Чиро Имобиле (Лацио), Лоренцо Инсиние (Наполи), Мойс Кийн (ПСЖ), Матео Политано (Наполи)
 Селекционерът на Нидерландия разгласи разширения си състав за Евро 2020
Селекционерът на Нидерландия разгласи разширения си състав за Евро 2020

Райън Бабел отпадна от сметките на Франк де Бур
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР