Топлофикация София предлага по-ниски цени на топлата вода и парното

...
Топлофикация София предлага по-ниски цени на топлата вода и парното
Коментари Харесай

Топлофикация София предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

" Топлофикация София " предлага по-ниски цени на топлата вода и парното за новия ценови интервал от 1 юли, съобщи Българска телеграфна агенция.

В заявление на топлофикационното сдружение до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) показват, че то е д епозирало желание да доставя топлинна сила на цена от 97,78 лв. за мегаватчас (MWh) без Данък добавена стойност. Предложената цена е с 29,11% по-ниска по отношение на сегашната цена , която е 137,93 лв. за MWh.

В изялението също се показва, че поради климатични фактори през 2023 година са създадени 4 385 812 MWh топлинна сила, което е със 7% по-малко от планирането за ценовия интервал

" Топлофикация София " пропуснала опция да спести 200 млн. лева разноски

От квотите си за въглеродни излъчвания през последните шест години

По-ниски цени от 1 юли предлага и " Топлофикация Плевен " - от 96,94 лева./MWh да стане 56,10 лв/MWh, което е с към 42% по-ниска цена.

" Топлофикация Бургас " и " Топлофикация Велико Търново " обаче оферират по-висока цена за новия ценови интервал, надлежно сдружението в Бургас предлага цената на топлата вода да стане 118,52 лева./MWh, като сега е 95,20 лева./MWh, което е нарастване с 24,50%. Това във Велико Търново предлага за идния ценови интервал да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като сега е 131,82 лв/MWh.

От " Топлофикация Пловдив " също са подали заявление за цените от 1 юли, само че данните в него са поверителни. В края на март от сдружението оповестиха, че съгласно тяхната калкулация крайната цена на топлинната сила за клиентите на " ЕВН Топлофикация Пловдив " би се трансформирала с 13 % - на 156,94 лв. за мегаватчас от идващия регулаторен интервал. При " Топлофикация Перник " и " Топлофикация Сливен " данните също са заличени в заявките им.

От Българска телеграфна агенция прецизират, че нормално КЕВР прави корекции на ценообразуващите детайли на всички сдружения, като ползва общ метод. Предстои да се организира и публично разискване по тематиката.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще разгласи до 30 юни , като при постановяването му ще уточни ценообразуващите детайли на база на настоящата информация към края на юни.
 Окончателно: С сред 0,05% и 0,48% нарастват парното и топлата вода
Окончателно: С сред 0,05% и 0,48% нарастват парното и топлата вода

Цените в Перник и Враца се понижават символично
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР