Топлофикация - София“ поиска от КЕВР минимално увеличение на цената

...
Топлофикация - София“ поиска от КЕВР минимално увеличение на цената
Коментари Харесай

Една трета от софиянци не си плащат редовно сметките за парно и топла вода

„ Топлофикация - София “ изиска от КЕВР минимално нарастване на цената на топлинната сила, само че съвсем двойно на електрическата, която създава по топлинен прийом. За БНР изпълнителният шеф на на сдружението Кремен Георгиев изясни:
„ Идеята беше не да се трансформира цената на топлинната сила, защото тя е задоволително висока, само че разноските за произвеждане би трябвало да се отразят в цените. Цените са две, защото продуктите са два. Ако не в единия, би трябвало да е в другия “.

Причина е, че цените на квотите парникови излъчвания са се повишили неведнъж, изясни той.

„ Това е характерен разход. Харчи ли се гориво за произвеждане на сила, против него стоят несъмнено количество излъчвания, които костват избрани пари и това е разход, който не може да се избегне. Около 50 милиона костват излъчванията, които трябваше да заверим за 2018 година “.

Тъй като цената на излъчванията нараства, сдружението ще се стреми да закупи тези за 2019-а оптимално рано. „ Топлофикация - София “ дължи 126 милиона лв. на Булгаргаз. Огромната сума е насъбрана за по-малко от година, добави той в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ":

„ Всичко допустимо ще направя, с цел да не се увелича това обвързване. Мисля да обещая повече за цесии да не става въпрос… Малко под 200 милиона са отговорностите, настоящите, т.е. извънсъдебните на битовите консуматори все още. Приоритетно ще бъдат завеждани каузи за суми, примерно, над 1 минимална заплата. Това не значи изключване на дребните суми по една елементарна причина - в случай че длъжниците с дребни суми са доста на брой, това отново сумарно прави солидно обвързване и в случай че не го потърсим по никакъв метод, това също значи занемареност “

Около една трета от столичани не си заплащат постоянно сметките за парно и топла вода, сподели изпълнителният шеф на „ Топлофикация София “. До юни отговорностите би трябвало бъдат сведени до към 30 милиона лв., изясни Георгиев:

„ Пренареждат се паричните потоци, предпочитано. Ако би трябвало да се вършат вложения, по-добре е да бъдат с привлечени средства, не от свежите пари. Кой ще влага, занапред ще се търси, само че по принцип е допустимо. Може да се влага в нови производства, защото съотношението на топлинния и електрическия товар на „ Топлофикация – София “ е 1 към 5. Едно е за електрическата сила, а 5 - за топлината. Във всички други топлофикации в България най-много е 1 към 2. Комбинираното произвеждане, което на процедура се толерира от Европейска комисия, има накъде да се усилва, с цел да се създава топлинната сила по ефикасен метод и стопански, и софтуерно “.

Георгиев изясни, че Европейският съд е оставил таксата „ сградна апаратура “, тъй като тя е част от индустриалния развой. По отношение на плануваните поправки има „ много неща, които на процедура са доставени още предходната година и не са вложени в поправки, които ще се употребяват в този момент “.

През зимата е имало повреди, които сдружението не е отстранило, защото са знаели, че не могат да се оправят за 48 часа.

„ Факт е, че в случай че не се вършат поправки през лятото и част от софиянци не остават без топла вода, доста по-вероятно е да останат без отопление зимата “.

Над 80% от мрежата е остаряла, само че това не значи, че наложително би трябвало да се подмени цялата. Правят се разбори на аварийността по региони, изясни той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР