Топлофикация София ЕАД продължава работата по проекта за изграждане на

...
Топлофикация София ЕАД продължава работата по проекта за изграждане на
Коментари Харесай

Изгарянето на отпадъци не е на мода в Европа според ДБ

" Топлофикация София " ЕАД продължава работата по плана за създаване на инсталацията за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF гориво, макар че задълженията на сдружението възлизат на 835 млн. лв., а загубата е 16 млн. лв. . Това показват от Демократична България и допълват, че за осъществяването на плана предприятието ще получи 310 млн. лв..

Според тях изгарянето на отпадъците към този момент не е на мода в Европа. Те акцентират, че през декември 2018 година и японският министър на околната среда е призовал в страната да се прекрати построяването на инсинератори.

Инсинерирането не е част от кръговата стопанска система , съобщи и френският народен представител от " Ен Марш " и ръководител на Института за кръгова стопанска система Франсоа-Мишел Ламбер на среща с представители на Демократична България и гражданско съдружие " За чиста София без изгаряне на боклуци ". Той беше осведомен с причините на сдружението против създаване на инсинератор в центъра на София, които към този момент са били представяни и пред Европейската капиталова банка, ръководещия орган на ОПОС в България, Европейската комисия, както и Комисията по околна среда на Екологичен потенциал.
 Всеки софиянец да знае по какъв начин ще се гори боклука, упорстват от ПГ-5
Всеки софиянец да знае по какъв начин ще се гори боклука, упорстват от ПГ-5

Поемането на дълг от Следствен отдел към окръжна прокуратура надалеч надвишава мандата

Проектът е в жестоко нарушаване на българското законодателство , показват от Демократична България и допълват, че анализът " Разходи и изгоди " към Проекта е засекретен, за което Столична община беше наказана от Административен съд София-град. Те акцентират, че тази информация по този начин и не е била предоставена, нито се е провело публично разискване.

За да се избегне опцията на жителите да апелират Оценка на въздействието върху околната среда, градоустройствено беше самостоятелен нов квартал сред Топлоелектрическа централа София и ж.к. " Топлоелектрическа централа София ", която лишава жителите от статута на съседи с право на обжалване, напомнят от Демократична България и допълват, че делото на жители против новия организационен проект на региона към момента е в съда на втора инстанция.

Договорът за заем за съфинансирането на обекта задължава Столичната община да се откаже от приватизацията на общинското топлофикационно сдружение, макар че в друго решение на СОС привличането на стратегически вложител е стимулирано като неизбежно за финансовото му оцеляване, споделя се още в позицията на сдружението.
 Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5
Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за ръководството на отпадъците желаят общинските съветници

Според тях планът влиза в несъгласие и с настоящото законодателство на Европейски Съюз за кръговата стопанска система, защото изгарянето на боклуци прави невероятно постигането на задачите на съюза за преработване до 2030 година

Капацитетът на оборудването е 3 пъти по-голям от настоящето произвеждане на RDF в София, показват от сдружението и пресмятат, че с цел да се реализиран икономическите параметри на плана, ще се гори отпадък на други градове или страни , а в случай че не се реализиран тези параметри, ще се работи на загуба.

Те са на мнение, че поради плана без финансиране ще останат действия като наложителното от 2024 година разделно събиране и компостиране на биоразградимите боклуци.
 Фандъкова пази инсталацията за горене на боклуци в София
Фандъкова пази инсталацията за горене на боклуци в София

Във Виена имало 4 такива съоръжения, едната дори станала туристическа атракция

От Демократична България са безапелационни, че опасността за здравето на софиянци е доста сериозна и считат изказванието на Следствен отдел към окръжна прокуратура, че инсталацията ще замести натоварването с ФПЧ от изгаряне на природен газ, за противоречиво.

Те напомнят, че България беше наказана в Европейския съд в Люксембург за трайно неприятното качество на въздуха в няколко града, измежду които и София.

От сдружението предвиждат, че инсинераторът в София ще бъде последният издигнат с европейско финансиране и заключават, че планът с изключение на нездравословен за здравето на софиянци е и стопански неблагоприятен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР