Топлофикация София“ е надвзела от потребителите си 7,7 млн. лв.

...
Топлофикация София“ е надвзела от потребителите си 7,7 млн. лв.
Коментари Харесай

КЕВР изчисли колко е надвзела столичната топлофикация

„ Топлофикация София “ е надвзела от потребителите си 7,7 млн. лева през последните шест месеца, демонстрира изследване на Комисията за енергийно и водно контролиране. Тази сума обаче съставлява отклоняване от към 12% между  между избраната планирана цена на природния газ за интервала и постигнатата цена за същия интервал. Това е под изискуемият предел от 15%, при който КЕВР може да се намеси с решение за смяна цената на парното. Ето за какво регулаторът няма право да трансформира цените на парното. Това се споделя в писмо на КЕВР в отговор на искане на Омбудсмана на Република България Диана Ковачева. Както е известно тя настоя за инспекция на цените на парното за интервала юли 2020 година - юни 2021 година

„ Неоснователни и тенденциозни са изказванията, че през заплащаните в този момент цени клиентите кредитират „ Топлофикация София “ ЕАД за разноските за природен газ “, написа още в известието.

" Към сегашния миг отчетните данни демонстрират, че междинното отклоняване сред избраната планирана цена на природния газ за интервала юли 2020 година – декември 2020 година по отношение на постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%. Дори при инспектиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 година с настоящите стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса, настоящия курс на щатския $ и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е още веднъж към 12%, т.е. под минималния дължим предел от 15% ", се показва в писмото до Омбудсмана.

Комисията смята за неправилни изчисленията на някои цивилен организации и за неточни направените въз основа на тях изказвания, че от юли  2020 година до момента „ Топлофикация София “ е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лева, вследствие на постигнатите по-ниски цени на природния газ. Въпросните калкулации не са съобразени с текста на наредбите, дефиниращи понятието „ значително изменение “, защото се основават на съпоставяне сред реализирана цена през третото  и четвъртото тримесечие на 2020 година със междинната планирана цена за целия регулаторен интервал, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие, се споделя в писмото на Комисията. При съпоставяне на плануваната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 година с регистрираната цена за същия интервал е видно, че отклонението е в размер на към 12%, т.е. надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР