Топлофикация Сливен е финансово стабилна Това каза пред Actualno.com Кънчо

...
Топлофикация Сливен е финансово стабилна Това каза пред Actualno.com Кънчо
Коментари Харесай

Топлофикация Сливен уверява, че е финансово стабилна

" Топлофикация Сливен " е финансово постоянна Това сподели пред Actualno.com Кънчо Танев, изпълнителен шеф на сдружението.
Законодателните промени от месец юли и излизането на сдружението на борсата за електрическа енергия не са дестабилизирали финансите му, добави Танев.
За предходната година " Топлофикация Сливен " осъществя облага от 5 млн. лв.. Преодолени са колизиите в връзките с страната, в лицето на НЕК, които доведоха до протестни дейности преди 4 години. В момента финансовите ни взаимоотношения са с Фонд " Енергийна сигурност " и те са постоянни, съобщи Танев. Заплатите в сдружението се изплащат постоянно, с дребни закъснения през летните месеци. Няма текучество, в противен случай – търсят се и се образоват фрагменти.
За разлика от множеството огромни топлоцентрали в страната, които работят на газ, сливенската топлофикация работи главно с въглища, което я прави релативно самостоятелна от борсовите спекулации. От началото на годината сдружението опитва с микс от горива, включващи с изключение на въглищата от " Брикел ", и част от битовите боклуци на Сливен, както и биомаса. Не става дума за боклуци, а за изгаряне на гориво, получено след сепарирането и обработката на битовите боклуци, акцентира Танев. По думите му, от отпадъка първо се отделя всичко, което може да бъде оползотворено и рециклирано. Останалата част минава през спомагателна обработка до така наречен модифицирано гориво, RDF, с код 19-12-10.
Има доста съществени наредби и условия, регламетиращи изгарянето на боклуци, уточни шефът на сливенския Топлоелектрическа централа. Съгласно настоящата нормативна уредба, сметоизгарянето може да се прави единствено при температури над 900 градуса, за да се избегнат нездравословните излъчвания от диоксини и фурани. Според Танев, в Топлоелектрическа централа Сливен изгарянето на битови боклуци се прави при температура над 1000 градуса, а закупената системата за измервания непрестанно регистрира състава на предаваното в атмосферата. В инсталацията са вложени над 300 000 евро.
Според комплексното позволение на централата, месечният потенциал за изгаряне на модифицирано гориво е 800 тона.
Танев уточни още, че преориентацията към различни горива е предизвикана от растежа в цените на въглеродните излъчвания. Заедно с това диверсификацията на употребяваното гориво разрешава на " Топлофикация Сливен " да поддържа относително постоянни и обществено търпими цени, едни от най-ниските в страната. През новия отоплителен сезон сдружението излиза с спомагателни оферти, стимулиращи възобновяване на инсталациите за битова гореща вода в етажната благосъстоятелност. Работи се и по разширение на топлопреносната мрежа в кварталите " Българка ", " Дружба " и " Република ".
Над 13 хиляди са клиентите на сливенската топлоцентрала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР