Топлофикация“ няма абсолютно никакъв интерес да начислява грешен ДДС. След

...
Топлофикация“ няма абсолютно никакъв интерес да начислява грешен ДДС. След
Коментари Харесай

Сметките за парно ще бъдат коригирани, ако има нарушения

„ Топлофикация “ няма безусловно никакъв интерес да начислява неверен Данък добавена стойност. След като беше признат Законът за Данък добавена стойност преднамерено „ Топлофикация “ изпрати писмо до Министерството на финансите, в което изиска разяснение по какъв начин би трябвало да бъдат осъществени изчисленията. Ние получихме такова писмо на осми август, а в петък (12 август) имаше оповестена на страницата на Министерството на финансите спомагателна информация, която внесе друг и спомагателен ракурс към това, което имахме като информация. “

Това разгласи изпълнителният шеф на „ Топлофикация София “ Александър Александров в ефира на bTV.

Александров изясни къде се е получило разминаването сред „ Топлофикация “ и Министерството финансите: „ Досега това, което „ Топлофикация “ беше подхванала е, че начислявахме двайсет % на всички покупко-продажби, които са осъществени в предишния регулаторен интервал.

Това, за което в този момент в допълнение ни осведоми Министерството на финансите, само че то отново предстои на спомагателен диалог и обзор, тъй като ние прочетохме единствено това, което е оповестено на техния уебсайт, и нямаме още публично писмо.

Те споделят, че за разликата сред предплатено начислените или планирано начислените суми и окончателните суми, които би трябвало клиентът да заплати, разликата би трябвало да бъде обложена с девет % Данък добавена стойност, а не с двайсет.

И тук е доста значимо да кажем,че при една средногодишна сметка от 500 лв., в случай че вие имате да доплащате да кажем 50 лв. от тази сметка, то вероятно тези 9-е % ще бъдат единствено върху тези 50 лв., обясни Александров.

Изпълнителният шеф добави, че в случай че се окаже, че нормите са нарушени, без всяко подозрение сметките ще бъдат поправени и анулирани.

Александров изясни и че редуцираният Данък добавена стойност сигурно ще облекчи потребителите, тъй като в обстановка, в която Данък добавена стойност не е изменен, нарастването щеше да е от 40% и Данък добавена стойност - 20%, т.е. общото нарастване щеше да е 60 %. В този случай, то ще е 50 %.

По думите на Александров „ Топлофикация “ е подала заявката си за новия отоплителен сезон с готовност за 29 % нарастване на топлинната сила, като от компанията доста ясно са показали, че съгласно тях е вярно евтиният газ, който постъпва или ще постъпва в по-големи размери от Азербайджан, или други източници, преди всичко да бъде ориентиран към контролирания пазар, само че този метод не бил общопризнат. И вместо 29 %, нарастването е от 39 %.

На въпрос дали има консуматори, които се отхвърлят да употребяват услугите на „ Топлофикация “, поради нарастването на цените, Александров отговори по този начин: „ В момента в „ Топлофикация “ има над 200 молби за присъединение на нови обекти. Под нови обекти се имат поради цели блокове, кооперации, от време на време с повече от няколко входа. Желанието да се употребяват топлофикационните услуги е по-високо и това е обикновено. Дори и в тази обстановка, в която имаме енергийно цунами, цените, които ние предлагаме, без значение от загубите, които „ Топлофикация “ трупа, са най-изгодни за потребителя.

Александров добави, че не предлага на никого да изключва топлоподаването си у дома, тъй като това първо товари неговите съседи и второ - за доста дълго време напред този метод на отопление ще остане най-евтиният.

Попитан, за какво се е стигнало до отговорности на стойност от над един милиард, шефът отговори, че една от аргументите е разликата в цената, която КЕВР дефинира за регулаторни потребности и това, което „ Топлофикация “ действително заплаща през последния сезон. И този сезон в това число сред двете разминаванията са в пъти.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР