Топло слънце ме посреща и в родния град на апостола

...
Топло слънце ме посреща и в родния град на апостола
Коментари Харесай

С възрожденски дух в Калофер, Карлово и Сопот - II

Топло слънце ме посреща и в родния град на апостола Васил Левски- Карлово. Само, че тук Карловската долина се огражда на север от най- високата част на Стара планина. Спирам в центъра на града затаила мирис пред красивата панорама на перести облаци, които постепенно пълзят, все едно застинали в муден кадър слизащ от билото на планината. Така близо са, че с протегната ръга като, че ли бих ги докоснала. Наоколо карловци се движат в своето всекидневие от дълго време приели до насита хубостта на цялата тази жива картина. Карлово е директен правоприемник на редица селища и замъци в близката местност, които в другите столетия са възниквали, процъфтявали и загивали. Пръв и най- остарял поминък, който процъфтява в Карлово е кожарството. Наред с него се развиват абаджийство, златарство, ножарство,медникарство, бояджийство, басмаджийство. По отношение на розопроизводството, карловци първи употребяват медни казани за филтрация на розовото масло.

Гордостта на Карлово е несъмнено родната къща на Васил Левски намираща се до централния площад „ 20- ти юли. Къщата е издигната в края на XVIII век. от дядото на Левски- Кунчо Иванов. Останала необитаема, тя се саморазрушава в годините към Освобождението. Възстановена е през 1933г. и е отворена за посещаване като музей през 1937г. В съпоставяне с други възрожденски къщи на видни нашенски българи е скромна постройка състояща се от спалня, гостна, зимник, работилница и бояджийница. Двора на къщата е затрупан с калдъръм. В същият този двор има чешма с бистра старопланинска вода, остаряла асма, китна градинка и зелени чемшири, както и монумент на майката на Апостола- Гина Василева Караиванова. Левски е роден на 18 юли 1837г., наследник на Иван Кунчев Иванов. Имал е двама братя- Христо и Петър- и две сестри- Яна и Марийка. Комплексът включва още експозиционна зала, Чардаклиевата къща, Онбашиевата къща и параклис, в който се съхранява най- скъпата реликва- косите на Дяконът.

Историческият музей в града се намира в Стария град в една от най- представителните здания от епохата на Възраждането- тогавашното петокласно мъжко учебно заведение, издигнато през 1871г. В този музей всеки клиент може да обогати знанията си за предишното на Карлово, за бурния живот на карловци през вековете, на бележитите персони родени в него като, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Ботьо Петков, Иван Богоров, Христо Проданов, Христо Мутафчиев и други Снимки и картинен фонд показват смяната в архитектурния образ на града от основаването му през XV век до наши дни. Занаятите, инструментите и изделията, които са съществували в Карловско, както и развиването на просветителното дело. Археологическата част е цялостна с артефакти открити на територията на общината. Златни украшения от тракийската ера също и находки от могилна империя. В Карлово е обработен сорта роза „ Свежен “ след 1944г.. който може да вирее на по- ниска температура. Изключителен експонат в Историческия музей е и третият по тип тъкачен стан от 1898г. „ Мария Луиза “ създаден и импортиран от Англия, знамето, също и знамето, с което Бенковски афишира Панагюрското въстание. Напускам Карлово, който е скъпо място на история, неописуема природа и хубост.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР