Топлите дни са идеалният момент, в който змиите излизат, за

...
Топлите дни са идеалният момент, в който змиите излизат, за
Коментари Харесай

Ако ви ухапе змия, това е първото нещо, което трябва да направите

Топлите дни са идеалният миг, в който змиите излизат, с цел да се пекат на слънце. По принцип в случай че не ги закачате, няма да имате проблеми. Змията не атакува първа, в случай че не се почувства застрашена.

Но в това време не са изолирани и случаите, в които хората търсят помощ, тъй като са били ухапани от змия.У нас живеят 16 типа змии, като не всички от тях са отровни. От змиите по нашите земи 5 типа имат способността да създават отрови, като единствено на 2 от тях отровата е релативно рискова за индивида - пепелянката и усойницата.

Ако сте ухапани от змия, най-важното е да определите дали е отровна или не. За разлика от неотровните змии, отровните имат триъгълна глава и тесни елипсовидни очи.

Те се разграничават и по формата на телата си, отровните са къси и набити, за разлика от неотровните, чието тяло е фино и издължено. Все отново би трябвало да се означи, че разграничаването на змиите по този метод се отнася единствено за региона на Европа.

Ако ви ухапе змия, недейте да се пробвате да я търсите. Това единствено ще усили риска да пострадате още веднъж. Ако въпреки всичко змията бъде убита, тогава е желателно да я занесете в болничното заведение за точна идентификация, което да помогне при определянето на вярната противоотрова.

На мястото на ухапването нормално се виждат две прободни рани от зъбите на змията, на към 6 до 8 мм една от друга, макар че е допустимо да има единствено една рана или даже единствено драскотина. Намирането на рана не значи, че безусловно е инжектирана отрова в тялото.

Симптоми на захапване от змия

В рамките на два часа на мястото на захапване се появяват болежка и отичане. При тежко отравяне болката се появява бързо и е извънредно остра; отокът също се популяризира бързо и може да бъде съпроводен от щедро подкожно кървене.

Заедно със зачервяване на кожата могат да се появят мехури с кърваво наличие. Непосредствено след ухапването се появяват признаци като световъртеж, гадене и повръщане, чувство за обща уязвимост и отичане на региона на лимфните възли (в слабините при захапване по крайници или в подмишницата при захапване на ръката).

Бледата и студена кожа, покрита с пот, с интензивен пулс и намаляване на кръвното налягане са признаци на потрес, който нормално се развива последователно и е главната причина за гибел.

Лечение на рани

Ако змията не е отровна, раната би трябвало да се измие щедро с вода, да се намаже с антибиотичен мас и да се увие с бинт. Трябва да се ревизира по кое време за финален път лицето е имунизирано против тетанус, тъй че в случай че са минали повече от 5 години, имунизацията би трябвало да се повтори.

При подозрение за отровна змия ухапаният би трябвало да остане имобилен, т.е. би трябвало да се заобикаля най-малкото придвижване, а ръката или кракът с раната от захапване би трябвало да се обездвижи.

Не се предлага изсмукване на отровата на мястото на ухапването! Превързването на рана от захапване също не се предлага, защото може да докара до затруднения. Превързването е добре да се прави от здравно лице. Също по този начин не би трябвало да се поставя лед върху раната.Необходимо е неотложно да откарате лицето в болничното заведение. Обикновено жертвите на захапване от змия се хоспитализират, без значение дали змията е отровна или не.

Антидотът за захапване от змия се дава в болнични условия интравенозно и единствено при прецизни показания, защото самият серум може да аргументи съществени и даже животозастрашаващи реакции.

Предотвратяване на захапване от змия

Някои ухапвания, като да вземем за пример когато някой инцидентно настъпи змия, е съвсем невероятно да се предотвратят. Има обаче защитни ограничения, които могат доста да понижат шанса да бъдете ухапани от змия:

Оставете змията на мира. Много хора са ухапани, до момента в който се пробват да убият змия или да се приближат допустимо най-близо до нея. Змиите нормално бягат и рядко атакуват.

Избягвайте високата трева, в случай че нямате подобаващи обувки (дебели кожени ботуши) и останете по утъпканите пътеки колкото е допустимо повече.

Не поставяйте ръцете и краката си тук-там, които не се виждат (например не поставяйте ръката си в шубрак или зад камък). Не вдигайте камъни или части дърво, в случай че не сте задоволително надалеч от евентуална офанзива на змия.

Бъдете изключително деликатни и нащрек, в случай че катерите скали.

Как да изгоните змиите от двора си

Подслон и източници на храна

Повечето от тези хищници избират да избират хладни, влажни и тъмни местообитания, като купчини дърва, дъски,гъсти шубраци или висока трева. А мишките и гризачите също употребяват тези места. За да намалите опцията от поява на змии, премахнете евентуалните скривалища както за хищници, по този начин и за плячка.

Косете тревата постоянно и подрязвайте живия плет, изключително тези, които порастват покрай земята. Поставете камъни и дърва за огрев надалеч от градината и къщата, а още по-добре на лавици. Освен това дръжте храната за домашни любимци в запечатани кутии.

Природни репеленти

Поръсете сода за самун към градината и двора си и ще отблъснете змиите, които съгласно някои проучвания не харесват содата. Така че, в случай че се страхувате от змии, поръсете сода за самун на дребни купчинки в градината.

Най-големите врагове

Чести врагове на тези влечуги са кучетата и несъмнено токачките. Кучетата реагират доста бурно на близостта на змиите и постоянно се сблъскват с тях, написа zdrave.to

Токачките са птици, които издават характерен тон, когато в близост има змии. Има национално вярване, че в случай че имаш токачка в двора, змията няма да пристигна там. Токачките са тачени и в битката с гризачи и вредители.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР