Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките

...
Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките
Коментари Харесай

Проучване: Екстремните горещини намаляват производството, водят до глад

Топлинните талази могат да причинят дефицит на храна в границите на няколко дни, заяви " Медикъл Експрес ", цитирайки данни от научно проучване. Милиони хора към този момент се хранят ден за ден.

Една седмица рискови горещини в Индия е довела до неустановеност в изхранването на 8 млн. души, гласят резултатите на проучването, оповестено в " Нейчър Хюман Бихейвиър ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Проучени са 150 страни в тропически и субтропически зони. Резултатите демонстрират, че милиони мъже, дами и деца са в риск от апетит, даже в случай че хранителната беднотия се усили с по-малко от един %.

Според Световната банка през 2022 година към 30 % от популацията на планетата е страдало от умерена до тежка хранителна неустановеност.

Резултатите от изследванeто демонстрира, че резултатът от топлинните талази може да бъде неотложен. Ако през днешния ден е горещо, хранителната неустановеност ще настъпи след няколко дни, тъй като хората не могат да работят, не могат да печелят пари и не могат да си купят храна, сподели пред организация Франс прес Каролайн Крьогер от университета Оксфорд, която е водещ създател на проучването.

Подобни последици са по-значими в браншове, в които трудовата активност е обвързана с произвеждане или земеделие. Кариерите за тухли в щата Западна Бенгалия, Индия, оферират да вземем за пример възнаграждение съгласно броя създадени тухли. Горещото време може да понижи растежа на производството с 50 %.

Сирийският ковач Мурад Хадад показа: " Жегата ни убива. Имам шест деца и едвам се грижа за тях. Но в случай че не работя, не мога да ги храня. "

Виждате, че най-тежките резултати са в небогати страни, земеделие и тежки специалности, сподели Крьогер. Според нея хората, които са претърпели една гореща седмица, са по-предразположени към здравословни проблеми.

Смята се, че към 1,5 работни седмици на човек са изгубени поради рискови горещини по целия свят през 2021 година

Резултатите от проучването идват на фона на високите цени на храната и месец, откакто Индия спря износа на ориз.

Учените са разкрили още, че високите температури предизвикват и обилни вреди на главните храни и зеленчуците, от които хората са подвластни. " Бяха реализирани топлинни върхове и аз мисля, че ситуацията занапред ще се утежнява ", сподели Крьогер. " Някои неща - като микрозастраховки и промени в трудовото законодателство, биха могли да оказват помощ. "

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени към Организация на обединените нации стотици милиони хора ще бъдат наранени от най-малко 30 " смъртоносно горещи дни " всяка година след 2080 година Това ще се случи даже в случай че задачите на Парижкото съглашение бъдат реализирани и световното стопляне се ограничи до 2 градуса по Целзий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР