Топлинни счетоводители и ВиК оператори притискат битовите абонати на топлофикациите

...
Топлинни счетоводители и ВиК оператори притискат битовите абонати на топлофикациите
Коментари Харесай

Омбудсманът би тревога: Притискат битови абонати да подменят топломери и водомери

Топлинни счетоводители и ВиК оператори притискат битовите клиенти на топлофикациите да подменят топломери и водомери с „ умни устройства “.

Това обаче става без да се дава задоволително информация. Така клиентите се подвеждат и се нарушават техните права.

За това сигнализира омбудсманът Дияна Ковачева, която е получила голям брой сигнали и недоволства от жители, решили да изпълнят законовото условие и да слагат в жилищата си уреди с отдалечено отчитане на топлинната сила.

Законът за енергетиката задължи клиентите да преминат към такива уреди, което би трябвало да ги улесни, тъй като ще реши проблемите, свързани с обезпечаването на достъп до жилищата за отчитане на потреблението. Освен това по този начин ще отпаднат и годишните изравнителни сметки, които в този момент основават големи неудобства и неясноти, написа Сега.

Въпреки, че крайният период е до 1 януари 2027 година преоборудването на жилищата с топломери и водомери за топла вода с отдалечено отчитане към този момент се прави с ускорени темпове.

Причината е, че през тази и през идната година изтичат гаранционните и експлоатационните периоди на хиляди средства за дялово систематизиране на топлинната сила.

Клиентите на топлофикациите обаче нямат задоволително информация за техните права и отговорности, свързани с подмяната на уредите.

Наред с това законови неясноти и кавги сред топлинните счетоводители и ВиК операторите кой да поставя новите умни водомери за топла вода още повече объркват потребителите, показва омбудсманът.

Гражданите се оплакват, че търговците за дялово систематизиране ги притискат да подменят топломери и водомери за топла вода много преди приключването на експлоатационните им периоди.

Освен това те поставяли къси периоди за взимане на решение, което не разрешава на хората да потърсят най-хубавите за тях предложения. Не е предоставяна също по този начин информация и за гаранционните периоди на новите уреди, нито за вероятен сервиз.

Голям проблем се явява спорът сред ВиК операторите и топлинните счетоводители кой да достави и да инсталира водомерите за топла вода с отдалечено отчитане.

„ Поради слаба осведоменост по отношение на наредбата в Закона за енергетиката, клиенти одобряват монтаж на водомери за топла вода с отдалечено отчитане от ВиК оператор и след това научават, че това е в нарушаване на законовия текст и топлинният счетоводител няма да одобри за годни показанията на тези водомери “, изяснява омбудсманът.

Етикети: Диана Ковачева
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР