Топлинната вълна, която започна преди седмица в Канада, вече е

...
Топлинната вълна, която започна преди седмица в Канада, вече е
Коментари Харесай

Горещата вълна в Канада уби над 500 души

Топлинната вълна, която стартира преди седмица в Канада, към този момент е умъртвила най-малко 500. Въоръжените сили в страната са били в подготвеност да оказват помощ за евакуацията на градовете и битката с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, оповестява „ Дойче Веле “.
Най-малко 177 пожара са били дейни в западната провинция Британска Колумбия. От тях 76 са станали през последните два дни, оповестяват управляващите. Повечето са породени от гръмотевица.
"В петък видяхме към 12 000 мълнии ", сподели Клиф Чапман, шеф на оперативната работа на пожарната на Британска Колумбия пред публичната телевизия CBC.
Лиза Лапоинт, шеф на отдела за екология на Британска Колумбия, районът, който е най-засегнат от "топлинния купол ", уточни, че броят на неочакваните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, към този момент доближава до 719.
Лапоинт изясни, че тази цифра е три пъти по-висока от естествената за този интервал. Почти 500 смъртни случая са разследване от топлинната вълна. Във вътрешността на Британска Колумбия грусите доближиха до 49,6 по Целзий.
"Смята се за евентуално, че рисковите метеорологични условия, които Британска Колумбия е претърпяла през последната седмица, са били значим фактор, способствуващ за увеличението на броя на смъртните случаи ", сподели Лапоинт в изказване.
Тя добави, че броят на жертвите ще продължи да се усилва през идващите дни, защото информацията се актуализира. Много от умрелите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.
За да разбере необикновените и рискови метеорологични условия, претърпени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт означи, че през последните пет години в провинцията е имало единствено три смъртни случая, които са били свързани с топлината.
Явлението известно като „ топлинен купол “ съставлява планина с парещ въздух, „ затънал “ в горните пластове на атмосферата и е предизвикал освен стотици смъртни случаи, само че и пожари и преливане на реки.
Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия демонстрират, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са почнали през последните два дни.
Почти 70% от пожарите са породени от гръмотевица, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа сред сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия.
Един от тези пожари е този, който през последните дни е погълнал целия дребен град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса, нов температурен връх за всички времена в Канада.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР