Топлината от този център за данни в Бибай постъпва във

...
Коментари Харесай

Дейта център захранва с топлина ферма за змиорки


Топлината от този център за данни в Бибай постъпва във плантация за змиорки
(снимка: White Data Center)

Необичайно решение осъществиха японски инженери на остров Хокайдо. Излишната топлота от център за данни, който употребява стопена от сняг вода за изстудяване, се употребява във плантация за развъждане на змиорки.

Принципно това не е нова концепция. В Норвегия, да вземем за пример, компанията Green Mountain употребява загрята вода от центъра за данни за развъждане на омар и пъстърва. Сега личният състав на White Data Center (WDC) в град Бибай отглежда змиорки в резервоари, ситуирани на място, вместо да ги внася. Съпътстващ артикул са и гъбите, като развъждането им, както и това на змиорките, лишава относително малко време.
още по темата
WDC провежда фермата с поддръжката на градските управляващи. Резервоарите поддържат оптимална температура през цялата година и могат да приютят до 300 000 змиорки, които порастват в продължение на седем месеца, до момента в който доближат „ комерсиалното ” тегло от 250 грама, заяви Datacenter Dynamics. Когато дребните рибки станат възрастни, те се продават в цялата страна за учебно хранене. Това са първите змиорки, отглеждани в Хокайдо.

Местната сървърна инфраструктура се охлажда с вода от стопен сняг, събиран през зимата и употребен през цялата година. След изстудяване на оборудването на центъра, нагрятата вода влиза в резервоарите на рибното стопанство.

Охлаждането на изчислителната техника с разтопена вода беше препоръчано за първи път през 2008 година, а през 2010-а японците осъществиха пилотен план. Властите на Бибай управляваха White Data Center, доказвайки успеваемостта на препоръчаната идея, която спести до 20% от електрическата енергия. От април 2021 година центърът за данни е благосъстоятелност на Kyodo News Digital. Очаква се центърът да стане изцяло въглеродно безпристрастен.

Тази година компанията възнамерява да построи още един център за данни на острова и към този момент организира опити за развъждане на зеленчуци, риба и други морски блага, употребявайки непотребната топлота.

Други бизнеси също харесаха концепцията за потребление на стопена вода за изстудяване – Kyocera, да вземем за пример, осъществя подобен план. Подобни технологии се употребяват даже в Южна Япония, където климатът е по-мек.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР