Топла есен, подарък от природата. Октомври бе най-топъл от десетилетия,

...
Топла есен, подарък от природата. Октомври бе най-топъл от десетилетия,
Коментари Харесай

Циклон ни носи дъжд и сняг в края на седмицата

Топла есен, подарък от природата. Октомври бе най-топъл от десетилетия, в региона на София имаше единствено три дни с дневни температури под 20 градуса. Това е извънредно достижение.

Ноември също стартира с високи дневни температури, само че към този момент е ноември и колкото и да са високи температурите зимата е на хоризонта. На 12 ноември за първи път през тази есен температурата в региона на София се намали под 10 градуса, а междинната денонощна температура също падна под 10 градуса. За съпоставяне - през октомври междинната денонощна температура в региона на София бе близо 15 градуса.

И в този момент към най-важното, какво ще се случи в края на седмицата?

Според всички синоптични модели, които следим и разчитаме, в петък над Адриатичеко море ще се образува средиземноморски циклон, който ще утежни значително времето у нас.

Има всички предпоставки да се окажем в зимна конюнктура, защото България евентуално ще се окаже в студения бранш на циклона, защото неговия център ще е южно от страната ище минава през Егейско море.

При такава конюнктура над страната вали доста, тук-там щедро, като преваляванията през студеното полугодие са от сняг в Северна България и по високите западни полета, несъмнено и в планините.

Ето за какво, за момента имаме съображение да кажем, че в събота е допустимо да забележим първия сняг за тази есен, тъй като още не е зима.

Очакват се обилни превалявания изключително в южните планински региони, там преваляванията ще са от сняг, като ще се образува ипървата трайна снежна завивка във високите елементи на планините.

Валежите се чака да бъдат повсеместни, тук-там над 30, 40 литра на квадратен метър за интервал от 36 часа.

Основният въпрос в този момент е дали в региона на София ще вали дъжд или ще вали сняг и дали ще се образува снежна завивка.

За момента е мъчно да отговорим на този въпрос. Голяма е вероятността да забележим същински сняг, даже снежна завивка.

Различните прогностични модели дават разнообразни сюжети за развиване на синоптичната конюнктура. Американският модел дава сняг, до момента в който европейския се колебае и по-скоро залага на дъжд.

В петък,на идващото съвещание на Синопточната комисия, ще имаме повече изясненост.

Така или другояче би трябвало да сме подготвени да забележим значително утежняване на времето.

И в този момент с внимание към пътната конюнктура, която значително ще се усложни.

През старопланинските проходи ще бъде снеговито, там ще се минава през зимни условия, в планините на Южна България също ще е същинска зима, като снежната линия ще се спусне ниско до към 700- 1000метра.

Към края на съботния ден и през нощта против неделя е допустимо да забележим сняг и на североизток.

Всички, които имат проекти да пътуват, би трябвало да бъдат изключително деликатни в съботния ден, пътната конюнктура ще се усложни, допустимо е да се срещнетесъс заснежени сектори в планинските региони, тъй че би трябвало да шофирате деликатно и да измененията настройките си за ръководство на автомобила от летни към зимни.

В неделя към този момент преваляванията ще стопират най-късно на изток като температурите ще са намалят и ще са типично есенни.

Тенденцията през другата седмица е за по-хладно време, валежиоколо 22 и 28 ноември. Възможно е и да са от сняг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР