Топката е в ръцете на депутатите. Приключването на проучвателния мандат

...
Топката е в ръцете на депутатите. Приключването на проучвателния мандат
Коментари Харесай

Доц. Паунов: Няма конституционна криза, президентът няма контрол върху състава на МС

Топката е в ръцете на депутатите. Приключването на проучвателния мандат е една част от съставянето на държавно управление. Това сподели пред БНР доцент Христо Паунов, учител по конституционно право в Пловдивския университет и в УНСС.
Прочетете още
Съгласно тълкувателно решение на Конституционен съд от 1992 г. позицията на президентската институция е вярна, изясни юристът.

" На този етап президентът към този момент няма никакъв надзор върху състава и структурата на Министерски съвет. "

Това тълкувателно решение, което и министърът на правораздаването цитира, споделя, че промени са възможни от изпращането на указа на президента до гласуването на конструкция и състав на Министерския съвет в Народното събрание. Може да забележим и някакъв различен състав, уточни доцент Паунов.

Нека в този момент депутатите си поемат отговорността и да се реши този въпрос на равнище парламент, разяснява конституционалистът. По думите му, би трябвало да има гласоподаване в Народно събрание и " единственото, което може да обърне нещата " е самият претендент за министър-председател да се откаже.

Много е тънка разликата между юридическото и политическото. Политиците се изкушават да прекрачват тази тънка линия, съобщи доцент Христо Паунов. По негови усещания от през вчерашния ден тематиката за изборите се заобикаля, а се приказва за процедури.

Преподавателят подсети, че изборът на кабинет става с нормално мнозинство и може да се случи и с по-малък брой депутати съгласно кворума.

Провален изследователски мандат ще имаме, в случай че Народното събрание не избере министър-председател, изрази мнение конституционалистът.

Не може да се приказва за конституционна рецесия, съобщи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР