Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки, съобщава АФП.

...
Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки, съобщава АФП.
Коментари Харесай

Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки

Топенето на ледовете в Арктика заплашва полярните мечки, оповестява Агенция Франс Прес. Затоплянето в Арктика е четири пъти по-бързо, в сравнение с в останалите елементи на планетата.

Ледниците, плуващи в океана, са естествените местообитания на полярните мечки. Сега хищникът е заплашен от изгубване на своя хабитат.

Според теоретичен отчет, оповестен в сп. „ Нейчър Клаймит Чейндж “ през 2020 година, това емблематично животно съвсем е изчезнало. От 1200 полярни мечки в западната част на залива Хъдсън през 80-те години през днешния ден са останали едвам 800, добавя Българска национална телевизия.

През лятото ледовете стартират да се топят все по-бързо, а зимното заледяване настава все по-късно. Целият витален темп на полярната мечка е под въпрос поради световното стопляне. Възможността на животното да натрупа запаси от мазнини и калории понижава.

Бялата мечка е див звяр, който се храни най-вече с тюлени. Женските се грижат за дребните си до двегодишна възраст. Раждаемостта при белите мечки спада. Днес тези полярни хищници остават на сушата приблизително един месец повече, в сравнение с са оставали техните родители. Така те отслабват физически и поемат опасности, с цел да намерят храна.

Арктика е място са огромно значение за цялата планета – бялото „ огледало “ на ледовете отразява 80% от слънчевите лъчи. Ако загуби тази своя дарба поради топенето, Северният полюс няма да може да предотврати стоплянето на цялата планета.

Преди няколко години учените показват терзание, че ледовете ще изчезнат при избрана температура. Последните проучвания обаче демонстрират, че процесът би бил обратим при намаление на температурата. Днес всички екосистеми без изключение са застрашени от резултата на световното стопляне, споделя Джейн Уотърман, биолог от университета на Манитоба.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР