Топенето на ледовете в Антарктика се ускорява все повече. Това

...
Топенето на ледовете в Антарктика се ускорява все повече. Това
Коментари Харесай

Ето с колко се повишава нивото на световния океан всяка година

Топенето на ледовете в Антарктика се форсира от ден на ден. Това утроява и скоростта на повишение на равнището на международния океан, демонстрират последните изследвания на интернационален екип от учени, обединени в плана Ice sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise (Imbie), представени от БиБиСи и vesti.bg

Данните са събрани благодарение на спътници, които непрекъснато следят района. Последният разбор на информацията е изработен през 2012 година Новият разбор е към обстановката предходната година, т.е. 5-годишен период.

Резултатите са притеснителни. Данните демонстрират, че топенето се форсира и то доближава до към 200 милиарда тона лед на година. Това утроява и скоростта на повишение на равнището на международния океан по отношение на 2012 година и тя към този момент се усилва с по 0,6 мм на година, а общото годишно покачване на равнището е цели 3 мм. Общо за 25 години, Антарктика е изгубила към 3 трилиона тона лед.

Данните демонстрират, че главната част от загубите на лед са в западната страна на Антарктида. Там топли течения влизат под ледената покрива и топят глетчерите, които доближават океана.

" Твърде топло е за Антарктика. По-топло е с към половин градус по Целзий в сравнение с е уместно за континента и това топи към 5 метра лед от основата му всяка година. А това се отразява на равнището на международния океан " м разяснява Андрю Шепарт, който е началник на Imbie.

Космическите организации следят района от 1992 година насам. В съвсем всички региони има доста завишаване на топенето на ледовете. В западната част през 1992 година са се топели по към 53 милиарда тона лед на година, до момента в който през 2017 година към този момент се топят по 159 милиарда тона на година. На Антарктическия полуостров за същия интервал топенето се е повишило от 7 милиарда тона годишно до 33 милиарда тона на година.

Единствено в източната част има приръст - към 5 милиарда тона на година. Това е извънредно незадоволително да компенсира загубите и за интервала от 1992 година до 2017 година единствено Антарктика е съдействала за повишението на международния океан с повече от 7,5 мм.

Според учените намаляването на леда ще освободи натиска върху земята и тя ще се повдигне, което от своя страна ще изолира част от леда и глетчерите от водата и ще понижи темпото на размразяване. Това пък ще промени цялата динамичност на теченията и ще докара до започване на трупане на нов лед. Целият този развой обаче ще е прекомерно муден, с цел да може да компенсира световното стопляне, което е породено от индивида и е в основата на бързия развой на размразяване на ледовете.

Imbie има и подготвен модел, който предвижда какво ще се случи до 2100 година Според него равнището на океана ще се увеличи с 50 см. до 60 см., което ще се отрази съществено на всички крайбрежни градове. Освен това обаче ще промени и доста други фактори в климата, като ще способства за по-силни стихии с доста значителни превалявания и по-чести наводнения. Учените споделят, че държавните управления към този момент би трябвало да взимат всичко това поради при планирането на бъдещето и отбраната на крайбрежните обитаеми места.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР