Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн.

...
Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн.
Коментари Харесай

Болници натрупали 60 млн. лв. дългове заради сложни операции

Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лв. от комплицирани интервенции .

Сумите са за десетина години. Някои от интервенциите са направени за първи път в границите на страната и към момента не са рутинни, даже във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигуритела каса не ги поема, лекарите са подхванали интервенциите, защото не са имали различен метод да спасят живота на своите пациенти, написа " Монитор ".

Само за 2017 година Университетската профилирана болница по кардиология и кардиохирургия „ Света Екатерина “ е направила такива интервенции за 3 млн. лв., които са останали за нейна сметка . " И дума не може да става да не оперираме пациент единствено тъй като е скъпо. Колкото и да костват консумативите, когато няма различен късмет, взимаме ги и действаме. За различен вид даже не можем да си помислим ", безапелационен е шефът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

Преди броени дни той и екипът му избавиха живота на 45-годишна пациентка с извънредно комплицирана намеса, която се прави за едвам 50-и път в целия свят. Екипът спря сърцето й и включи изкуствено кръвообращение, с цел да може да изолира аневризма от аортата и клоновете на лявата коронарна артерия. По-голяма част от разноските са за сметка на „ Св. Екатерина “.

Здравната каса не е поела пък нито един лев за съвременни способи, прилагани за избавяне на човешки животи и в Университетската болница „ Света Анна “ в София . Там разноските за такава активност са за над половин милион лв.. Последният подобен случай е от края на месец януари. За да спасят 43-годишна жена от тежък сепсис, обхванал целия организъм, лекарите подхващат извънредно скъпо лекуване с тройна антибиотична терапия.

„ Инфекцията беше от необичаен, смесен вид, непроучена - аеробна и анаеробна в региона на двете очни орбити и очите с иридоциклит. Възпалението протичаше с солиден оток и зачервяване на двете орбити, и с доста висока температура. Няколко лечебни заведения бяха й отказали лекуване поради комплицираната, скъпа и рискова терапия “, описаха лекари.

Под цялостна упойка те вършат три разреза, с цел да стигнат до вътрешните абцеси, от които околната тъкан е приличала на сварено месо. Животът на пациентката е избавен.

Лечението коства на болничното заведение 7900 лв., НЗОК заплаща единствено 420 лева по клинична пътека за лицево-челюстна хирургия. Заради премахване на част от тъканите, които са били некрозирали, на дамата й следва пластична интервенция.

Касата няма механизъм, по който да заплаща за комплицирани интервенции и интервенции, които се правят за първи път у нас и не са одобрени като рутинни по света, с цел да влязат по клинични пътеки .

Това разяснява в отговор за „ Монитор “ представителят на финансово-осигурителната институция Багряна Маркова. За разплащанията с изпълнителите на лечебна активност, каквито са лечебните заведения, разполагаме с бюджет, гласуван от Народното събрание и Национален рамков контракт, подписан сред НЗОК и Българския лекарски съюз, и парафиран от здравния министър. Извън тези документи не можем да поемем никакви заплащания, тъй като не е загадка, че финансовият запас на касата е стеснен, сподели още Маркова.

Независимо че НЗОК не дава пари за животоспасяващи комплицирани интервенции, от тази година тя към този момент заплаща за отстраняването освен на карценоми, само че и на доброкачествени тумори с робота „ Да Винчи “ в Университетската болница в Плевен. " Така касата заплаща по 8000 лева и за интервенции на рак на маточната шийка, и за унищожаване на киста ", сподели проф. Григор Горчев, който е пионерът на роботизираната хирургия в България. Така се дава опция за източване на Здравната каса, предизвести той.

Проф. Горчев и негов сътрудник са предизвестили за тази заплаха с писмо Надзорния съвет на НЗОК. Очаква се надзорниците да го прегледат на свое съвещание в края на месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР