Топъл, сънлив неделен следобед в блок 61. Повечето от алеите

...
Топъл, сънлив неделен следобед в блок 61. Повечето от алеите
Коментари Харесай

Гардиън: Режимът на Вучич доминира в сръбския футбол

Топъл, приспивен неделен следобяд в блок 61. Повечето от алеите сред сивите жилищни блокове от 70-те години на предишния век в Нови Белград са съвсем безлюдни - в някои случаи това е непрекъснато положение на нещата, в случай че купчините отпадъци и растителност са някакъв барометър.


Районът може и да наподобява необщителен, само че в хилядите жилища кипи живот - фамилии обядват, а по балконите виси пране.

На приземните етажи графити покриват съвсем всяка стена и врата. Деца играят минифутбол до графит на бетонно игрище гласящ: " Русия и Сърбия, братя вечно ".

" Какъв е животът на Гробаря? " - гласи един надпис, изрисуван в главния цвят на Цървена звезда и обръщение към прословутата ултрас група на Партизан. " Те тичат денем, а през нощта пишат ".

Предишната вечер Партизан съумя да вземе превъзходство в дома на противника.

172-рото белградско дерби на стадион " Райко Митич " приключи наедно 2:2 и този резултат остави Партизан на върха в класирането.

Това беше трогателен мач, по всеобщо мнение по-интересен от всяко дерби напоследък, а стадионът беше разпродаден за първи път от 4 години насам.

Белградското дерби надвишава футболния свят и е отражение на политическите пристрастености в сръбското общество.

Преди началото на мача ултраската секта на Цървена звезда, Делия, скандира рефрени утвърждаващи родството на Сърбия с Русия. По-късно по време на мача друга секта издигна транспарант, прославящ съветските бойци.

Няма по-добър лакмус от цялостния стадион за отразяване на публичните настроения.

Сърбия от дълго време се стреми към участие в Европейски Съюз, само че поддръжката за нея понижава, а взаимоотношенията сред Белград и Москва единствено утежняват европейските вероятности на балканската страна.

Логото на " Газпром " върху фланелките на Цървена звезда, и по седалките на източната естрада на " Мала Маракана ", припомня, че тимът е най-малко отчасти финансиран с съветски пари.

По-късно този месец националният тим на Сърбия, който ще се изправи против Англия на Евро 2024, ще посети Москва, с цел да изиграе другарска среща с съветските национали. Това ще бъде и първият мач сред Русия и европейска страна, след началото на войната в Украйна.

УЕФА не е показала предпочитание да се намеси, макар че руснаците имат възбрана да вземат участие в надпреварата.

Друг транспарант, подложен по продължение на част от източната естрада, гласеше: " Държавата би трябвало да спре емиграцията на сърби от Косово ".

През последните месеци в центъра на Белград се появиха серия от екстравагантни фрески, които пропагандират продължение на насилието в страната с преобладаващо етническо албанско население (визира се Косово – бел.ред.), която разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

Широко публикувано е мнението, че режимът на Вучич, който се употребява с поддръжката на сръбските крайни националисти, безмълвно поддържа рисуването на сходни графити.

Седем часа преди дербито дребна аудитория следи успеха на Синджелич Белград над ФК Рад с 4:0 в районното трето равнище.

Наред със сръбския език се чуваха и британски, чешки и полски.

В прилежащо кафене група поляци си поръчаха бира и ракия.

С аспект към терена, тъмната, безлика постройка контрастираше на синьото небе.

Става дума за централния белградски затвор, измежду чиито пандизчии има членове на футболните агитки, които са живото увещание, че бруталната ултрас сцена на Сърбия в никакъв случай не би трябвало да бъде идеологизирана.

Сред арестуваните е Велко Беливук, водач на фенската група на Партизан, наречена Яничари, и обект на дълготраен правосъден развой, който разкрива шокиращи, ужасяващи детайлности.

Беливук и компания са упрекнати в голям брой убийства, отвличания, изнасилвания и други закононарушения: той отхвърля обвиняванията против него, само че делото изважда на бял свят връзката на футболните ултраси с подземния свят.

Ултрасът твърди, че фракцията му е работила за държавното управление, в това число за потушаване на настроенията против Вучич по футболните игрища.

Истината може би в никакъв случай няма да излезе нескрито. Сигурно е, че теченията, които бушуват под повърхността на белградската футболна сцена, са комплицирани и съвсем непроницаеми.

Вучич завоюва противоречиво предварителните избори през декември с огромна преднина, само че има доста несъгласни. Хиляди хора стачкуваха в Белград след вота, обвинявайки президента в измами и операции.

Ако дербито предлага многопластова фотография на локалното и световното напрежение, то отразява и мястото на Сърбия в света на футбола.

Страната, известна с това, че създава гении, които не дават отговор на седеммилионното ѝ население, в последно време спря да създава звезди.

На терените няма и диря от идващия Александър Митрович, Лука Йович или Душан Влахович.

Има чувство, че клубовете продават гении прибързано или употребяват парите от шампионатите на УЕФА, с цел да покриват разноските си.

Ако Партизан завоюва първата си купа от 2017 година насам, това надали ще бъде мотив за безпокойствие.

Белград и неговото дерби ще продължат да бъдат енигматичен прозорец към актуалния свят, изпълнен с неустановеност и несъгласия./БГНЕС

-----------

Ник Еймс, „ Гардиън “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР