Топ производителят на чипове в Европа ASML ще инвестира по

...
Топ производителят на чипове в Европа ASML ще инвестира по
Коментари Харесай

Топ производителят на чипове в Европа ще инвестира по €100 милиона годишно във фабриката в Берлин

Топ производителят на чипове в Европа ASML ще влага по 100 милиона евро годишно във фабриката си за произвеждане на чипове в Берлин. Така недерландската компания възнамерява да разшири своя развоен потенциал в завода, оповестява Handelsblatt.

Компанията счита да усилва и чиновниците. Те са 1700 души в Берлин, като от началото на предходната година са наети 600 чиновници. Плановете на ASML да разшири работната си мощ до 2300 в границите на няколко години.

Инвестицията би трябвало да стартира през 2023 година и да продължи през идващите години. Компанията вероятно е " предизвикана " от ескалиращото световно търсене на полупроводници, които са основен съставен елемент в доста цифрови устройства, като смарт телефони и компютри и автомобилна електроника.

Междувременно по-рано тази година най-голямата компания за произвеждане на чипове - тайванската TSMC заяви за инвестиция, с която ще построи цех за полупроводници в немския град Дрезден. Инвестицията ще е на стойност инвестиция от 10 милиарда евро, разгласи компанията.

Заводът би трябвало да бъде построен взаимно с колоси като Bosch, Infineon и NXP, като всеки от тях ще държи 10% в взаимното дружество. TSMC ще държи 70%. Първата копка е планувана за втората половина на 2024 година, а производството се чака да стартира през 2027 година Очаква се да бъдат основани към 2000 нови работни места.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР