Топ професиите по търсене на пазара на труда до 2034

...
Топ професиите по търсене на пазара на труда до 2034
Коментари Харесай

Учители и медицински сестри ще стават все по-търсени професии

Топ специалностите по търсене на пазара на труда до 2034 ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за междинен и начален стадий на обучение. Това заяви на конгрес в парк-хотел " Москва " доцент доктор Ралица Ганева от проучвателен екип, направил средносрочни и дълготрайни прогнози за пазара на труда.

Въпреки демографската рецесия и проблемите с раждаемостта, в случай че България внедри просветителните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща потребност отучители, разяснява тя, представена от Българска телеграфна агенция. Учителят ще остане доста значим на пазара на труда най-малко идващите 15 години, през 2024 година в образованието се чака да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80 % ще са дами, добави доцент Ганева.

Все по-малко ще се търсят продавачите, поради намаляването на бранш търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на стопанската система, както и сервитьори, бармани и готвачи.

Като цяло, в средносрочен проект се обрисува да понижават специалностите, изискващи по-ниска подготовка, до момента в който тези със характерна подготовка ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха специалистите.

Значително повишаване на заетите се чака да има и в държавното ръководство, като водещите специалности там ще са административни и приложни експерти.

Все повече ще се задълбочават районните несъответствия на пазара на труда, ще се усили делът и на служащите над 55 години. Очаква се към 2034 година най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със приключено висше обучение ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със приблизително и главно в София, Пловдив и Бургас.

Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата индустрия.

Влиянието на отрицателните демографски процеси ще докара до понижение на заетостта след 2020 година, като за интервала от 2020 година до 2034 година спадът в заетостта ще бъде към 6 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР