Топ мюсюлмански духовник в Турция е атакуван заради коментари, които

...
Топ мюсюлмански духовник в Турция е атакуван заради коментари, които
Коментари Харесай

Топ духовник в Турция атакуван заради проповедта си в Света София

Топ мюсюлмански свещеник в Турция е нападнат поради мнения, които се възприемат като оскърбителни по адрес на създателя на модерната република Мустафа Кемал Ататюрк. Коментарите са направени по време на първата проповед в " Света София " от повече от 86 година, осведоми Агенция Франс Прес.

Али Ербаш, шефът на Диянет (Дирекцията по религиозните въпроси), управлява молитвите в " Света София " в петък. На тях участваха президентът Реджеп Ердоган и хиляди хора.
 Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „ Света София”
Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „ Света София ”

През последните месеци напрежението сред Анкара и Атина ескалира

По-рано този месец турски съд анулира указ от 1934 година, който трансформира " Света София " в музей.

Храмът е част от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 година, само че трансфорат в джамия след завладяването на Константинопол от османците през 1453 година
 Гръцката православна черква в
Гръцката православна черква в " печал " поради " Света София "

Религиозни и националистически групи ще провеждат митинги в Атина и Солун

Но на 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган разгласи, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молебствия след решение на турски съд, че превръщането на постройката в музей от създателя на модерна Турция е нелегално. С подписания от него декрет този месец Ердоган съобщи контрола над постройката на Диянет.

По време на проповедта в петък Ербаш сподели, че " султан Мехмед Завоевател завеща и повери на вярващите това извънредно място за молебствия като зеницата на окото си при изискване, че остане джамия до последния си ден . Всяко имущество, което е завещано, е неприкосновено в нашата религия и изгаря всеки, който се докосне; хартата на донора е незаменима и всеки, който я наруши, е анатемосан. Следователно от оня ден до през днешния ден " Света София " е светилище освен на нашата страна, само че също и на умма на пророка Мохамед ", имайки поради мюсюлманската общественост.
 Мюсюлманите се молят за първи път в
Мюсюлманите се молят за първи път в " Света София " от 86 година

Хиляди се чакат да се съберат пред " Света София "

Опозиционни партии осъдиха думите на Ербаш, защото мненията му са офанзива против Ататюрк.

Националистическата Партия на положителното внесе недоволство в прокуратурата против Ербаш, обвинявайки го в нарушение на турската конституция.

В обществените мрежи стана известен хаштагът " Али Ербаш, знаеш си мястото ".

Ербаш се отбрани в изявление за всекидневника " Хюриет ".

Имах поради бъдещето, а не предишното. Ататюрк умря преди 82 година, означи той и добави, че молитвите са били за умрелите, а не за злословие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР