Топ епидемиологът и преподавател в престижния Оксфорд - Петър Марков,

...
Топ епидемиологът и преподавател в престижния Оксфорд - Петър Марков,
Коментари Харесай

Топ епидемиолог и преподавател в Оксфорд разясни всичко за трите ваксини, които се прилагат в България

Топ епидемиологът и учител в влиятелния Оксфорд - Петър Марков, пусна обяснителен текст за трите ваксини, които се ползват в България. Иде тирада за британско-шведската Астра Зенека , немската Пфайзер-Бионтех и американската Модерна.

ЕТО КАКВО НАПИСА Пожарна охрана НАЙ-КОМЕНТИРАНАТА НАПОСЛЕДЪК ТЕМА СПЕЦИАЛИСТЪТ:

Понеже през последната седмица от всички страни ме бомбардират известия с въпроси и подозрения за имунизациите, взех решение да се спра на два-три от най честите и значими тематики, за малко да оказа помощ за проясняване на картината, и за по-информирани решения.

Всъщност ще стартира с зов. Възползвайте се от течащата сега всеобща имунизация! Ваксинирайте се! Не отлагайте! Наличните ваксини са лимитирани. Доставките са нередовни и непредвидими. Когато имунизациите свършат, актуалната всеобща имунизация ще прекъсне до момента в който дойдат нови дози, и идната ви опция може да е чак след доста месеци.

С коя ваксина да се имунизираме? Астра Зенека ОК ли е?

Не чакайте „ съвършената “ ваксина. Много по-важно е да се имунизираме по-скоро, в сравнение с да чакаме по-ефективна ваксина. Различията сред трите налични все още ваксини в действителност са доста по-малки в сравнение с хората са склонни да мислят. Различията доста се надценяват.

Основната причина, заради която всички ние желаеме да се имунизираме, е с цел да се предпазим от тежка, животозастрашаваща болест, дълготрайни последствия за здравето си и неработоспособност, или гибел. И трите ваксини, които са лицензирани за приложимост у нас към този миг, са на практика еднообразно ефикасни в постигането на тези цели. И трите са към 95% ефикасни при предотвратяване от хоспитализация и клонят към 100% успеваемост при предотвратяване от гибел.*

Различия сред трите ваксини несъмнено има, само че предвид на трагичното намаляване на гореизброените значими опасности и от трите, тези разлики са на практика пренебрежими. При експоненциално възходящите сега среднодневни инфекции в България, към този момент забележителното наличие на по-заразния нов вид на вируса и недостига на ваксини, изборът сред трите ваксини е един първокласен избор, който не можем да си позволим. Да стоим незащитени от заболяване, което може да ни коства живота, чакайки ваксина, която е „ малко по-добра “, е безразсъдно. Аз персонално, при липса на избор, ще се имунизирам с първата която ми бъде препоръчана. След 6 месеца или 1 година, когато ще има повече избор, повече дози, по-малко недостиг и по-малко опашки постоянно мога да се реваксинирам в случай че тогава има по-добра ваксина.

Подходяща ли е имунизацията на Астра-Зенека за по-възрастни хора?

Категорично да. Всъщност по този въпрос в България, само че и на други места в Европа царува комплициране. На първо място би трябвало да се подчертае че няма някакви опасности или нежелани реакции при групата на по-възрастните хора. Въобще даже не става дума за това. Коментарите за имунизацията касаят подозрения дали тя би била ефикасна в тази възрастова група.

Объркването произлиза от не изключително деликатната връзка от страна на Астра-Зенека и Оксфордския университет на наличните данни. А те са, че по време на клиничните тествания имунизацията е тествана измежду по-малко хора от горните възрастови групи, което не им разрешава да разгласят, че тя има несъмнено деяние при тях. Тази, всъщност незадоволителна информация, в публичния спор погрешно се интерпретира като информация за слаба ваксина. Тук важи максимата: липса на доказателство за резултат (на ваксината) не е доказателство за липса на резултат.

Всъщност, в това време към този момент се натрупват задоволително доказателства, че имунизацията работи и измежду възрастни. Клиничните изследвания от 2ра фаза ясно демонстрират имунен отговор измежду хората над 65 години, който не се разграничава от този при младежи. Огромната част от възрастните хора във Англия са имунизирани точно с Астра Зенека и изследвания от последната седмица демонстрират големи снижения на тежката заболеваемост и хоспитализациите измежду тези групи. В момента интензивно се организират проучвания измежду хора над 65 години, както в клинични изследвания, по този начин и от действителна имунизация и скоро ще има още данни, които чакам да приключат тематиката. Освен всичко друго, няма причина да чакаме, че ваксина, която работи при хора до 65 годишна възраст вълшебен ще спре да е ефикасна след 65 годишна възраст.

Джипито ми сподели да изчакам. Какво да върша?

Вариации на горното съм чу̀вал към този момент най-малко половин дузина пъти, постоянно съпроводено от меко казано неубедитлни претекстове. Освен в извънредно редки и извънредно необикновени медицински условия (главно свързани с история на многократни анафилактични реакции с повече от един дразнещ алерген) множеството хора нямат противопоказания против имунизация. Важността от нея изключително важи за хора с голям брой съпътстващи болести, при които имунизацията не води до някакви значими нежелани реакции, само че би ги предпазила от зараза, която при тях би била извънредно рискова.

И тук бих желал и да насочва още един зов, този път към моите сътрудници – общопрактикуващи лекари. Вашата роля постоянно е било основна за опазването на здравето на хората, само че в този миг става още по-важна и виновна, както към съответните ви пациенти, по този начин и към обществото като цяло. Тези дни доста хора ще се обръщат към вас с въпроса: „ Мога ли да се имунизирам? “. Моля ви информирайте се деликатно от надеждни и достоверни източници! Търсете научна информация, търсете мнението на одобрени експерти! Отделяйте по малко време с цел да намирате отговорите на въпросите, които пациентите ви задават. Ситуацията е нова – всички се учим в крачка, никой не е всезнаещ, само че в случай че разчитаме единствено на старите си знания и не ги обновяваме няма да сме им от изгода. Трябва всички лекари да си зададем въпроса. Когато съветваме пациент да не се имунизира или да изчака, дали го вършим тъй като знаем че неговите съответни условия не му разрешават да се възползва от голямата защита, която имунизацията ще му донесе? Или го вършим тъй като не сме сигурни и не смеем да поемем отговорност да му препоръчаме имунизация. Аз персонално бих имал сериозен моралален спор в случай че бях направил второто.

В умозаключение - вземете по-възрастните си близки, и ги заведете да се имунизират. Това е едно от най-хубавите и значими неща, които можете да направи е за тях сега (разбира се, ваксинирайте се и вие!). От диалози с по-възрастни хора към мен откривам, че доста от тях са подготвени да се имунизират, някои даже нямат самообладание, само че постоянно не знаят че има такава опция, не знаят къде да отидат, комплицирани са от многото спорни информации в медиите дали „ това е за тях “ и дали Астре Зенека не е доста „ калпава “, или просто имат потребност от едно увещание.

В събота сутринта се обадих на татко ми да му кажа че има златен късмет да се имунизира. Отне му всичко на всичко към 10 минути, с цел да обмисли и да си облече палтото. Качи се на колата, и тъкмо след 1 час беше с първа доза. Завиждам му.

* Понеже тук някои може да се чудят за какво са попадали на разнообразни по-ниски проценти за ваксинна успеваемост за Астра-Зенека. Краткият отговор е, че ваксинната успеваемост, докладвана всеобщо, е за силата на имунизацията да защищава от каквато и да било болест (дори лека). Файзър и Модерна са по-добри в попречване на леките признаци. Когато става дума за тежко боледуване и гибел обаче, Астра-Зенека не отстъпва на другите две по нищо.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР