Топ експерти по IT и киберсигирност се събраха през уикенда

...
Топ експерти по IT и киберсигирност се събраха през уикенда
Коментари Харесай

Хакери разглобиха машина за гласуване, за да видят възможна ли е манипулация -

Топ специалисти по IT и киберсигирност се събраха през уикенда на годишното събитие DEF CON в Лас Вегас и провериха допустимо ли е да се манипулират изборните резултати посредством машините за гласоподаване.

В Съединени американски щати от две години шестват тайни теории за изборите през 2020 година, когато Джо Байдън победи Доналд Тръмп. Те настояват, че машините за вота са били хакнати и откраднати гласовете и изборната победа на Тръмп.

DEF CON, наричана още хакерски летен лагер, е една от най-големите и забележителни хакерски конвенции в света, която се организира годишно в Лас Вегас, Невада.



CNN интервюира участници в конвенцията с въпрос разкрили ли са доказателства, че машините за вота могат да бъдат манипулирани. " Нито едно " - е безапелационният отговор на Хари Хърсти, специалист по системи за гласоподаване и уредник на симулационно " изборно населено място " в границите на конвенцията. По думите му до същото умозаключение са стигнали и останалите взели участие в събитието специалисти. " Винаги сме твърдели, че необикновените изказвания се нуждаят от изключителни доказателства ", споделя той.

Крис Кребс - специалист по киберсигурност и осведомителна инфраструктура, акцентира, че всеки софтуер има слаби места. Затова и се построяват системи за сигурност, която да подсигуряват, че няма да има злонамерена интервенция. Кребс е отговарял за сигурността на изборния програмен продукт по време на изборите през 2020 година и по-късно е уволнен от Тръмп, откакто приказвал против тайните теории.



Крис Кребс

Най-уязвимото място на демокрацията са хората... човешкият мозък, хакването на усещането, споделя специалистът.

Колегите му акцентират, че най-голямото предизвикателство пред идващите избори не са машините, а дезинформацията.

Тъжно е, че с всички запаси и сила, които могат да бъдат употребявани за нещо ползотворно, сега се злоупотребява - обобщава Хари Хърсти по отношение на битката с дезинформацията и тайните теории.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР